петък, 12 април 2019 г.

Целулит: причини, лечение и превенция

Всичко, което трябва да знаете за целулита



Целулитът е състояние, при което кожата има изпъкнало, бучки вид. 

Обикновено засяга бедрата и бедрата, но може да възникне и в други области. 

Целулитът се появява, когато мастните натрупвания прокарват съединителната тъкан под кожата. 
Бързи факти за целулита 

    Между 80 и 90% от жените вероятно ще изпитат целулит. 
    Целулитът е известен още като кожата на портокалова кожа, поради нейната текстура. 
    Многобройни лечения, но ефектът е предимно временен. 
    Диета с ниско съдържание на мазнини, спиране на тютюнопушенето и активен начин на живот може да помогне за намаляване на честотата на целулита.

Какво е целулит?

Целулитът 
Целулитът е известен още като кожата на портокалова кожа поради нейния външен вид и засяга 80 до 90% от жените. 

Целулитът е термин за образуване на бучки и трапчинки в кожата. 

Често срещани имена за целулита са кожата с портокалова кожа, кожата на сирене, повредата от градушка и явлението матрак. 

Целулитът може да засегне както мъжете, така и жените, но е по-често при жените, поради различното разпределение на мастната, мускулната и съединителната тъкан. 

Между 80 и 90% от жените могат да изпитат целулит в някакъв момент от живота си. 
Класове на целулита 

А целулитна тежест, публикувана през 2009 г., класира състоянието с три степени:

Степен 1, или лека: Има „портокалова кора“, с между 1 и 4 повърхностни депресии, и леко „драпиран“ или увиснал вид на кожата. 

Степен 2 или умерена: Има между пет и девет депресии със средна дълбочина, вид "извара" и кожата изглежда умерено драпирана. 

Степен 3, или тежка: Има външен вид "матрак", с 10 или повече дълбоки депресии, и кожата е силно драпирана. 
Причини 

Точната причина за целулита е неизвестна, но изглежда, че е резултат от взаимодействие между съединителната тъкан в дерматологичния слой, която се намира под повърхността на кожата, и слоя мазнина, който е точно под него. 

При жените мастните клетки и съединителната тъкан в този слой са разположени вертикално.

Ако мастните клетки се издигнат в слоя на кожата, това води до появата на целулит. 

При мъжете тъканта има кръстосана структура, която може да обясни защо е по-малко вероятно да има целулит, отколкото жените. 

Някои други фактори изглежда са свързани с възможността за целулит. 
Хормоналните фактори и възрастта 

Хормоните вероятно играят важна роля в развитието на целулита. Естроген, инсулин, норадреналин, тироидни хормони и пролактин са част от процеса на производство на целулита. 

Една от теориите е, че тъй като естрогенът при жените намалява при подхода към менопаузата, притокът на кръв към съединителната тъкан под кожата също намалява. 

По-ниската циркулация означава по-малко кислород в зоната, което води до по-ниско производство на колаген. Мастните клетки също се увеличават, тъй като нивата на естроген намаляват.

Тези фактори се комбинират, за да направят мазнините по-видими. Тъй като мазнината под кожата се издава чрез отслабване на съединителната тъкан, се получава познатият ефект на диплети. 

Възрастта също кара кожата да стане по-малко еластична, по-тънка и по-вероятно да се свие. Това увеличава шанса за развитие на целулита. 
Генетични фактори 

За развитието на целулита са необходими определени гени. Генетичните фактори могат да бъдат свързани с скоростта на метаболизма на човек, разпределението на мазнините под кожата, етническата принадлежност и кръвообращението. Те могат да повлияят на възможността за развитие на целулита.

Фактори на хранене и начин на живот


Целулитът не е причинен от "токсини", въпреки че здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска. 
Упражненията и диетата могат да помогнат за намаляване на появата на целулит. 
Упражненията и диетата могат да помогнат за намаляване на появата на целулит. 

Хората, които ядат прекалено много мазнини, въглехидрати и сол и твърде малко фибри, вероятно ще имат по-големи количества целулит. 

Тя може да бъде по-разпространена и при пушачите, тези, които не се упражняват, и тези, които седят или стоят на едно място за дълги периоди от време. 

Носенето на бельо с плътна еластичност през задните части може да ограничи притока на кръв и това може да допринесе за образуването на целулит.

Целулитът е по-разпространен при хора, които имат излишни мазнини, но тънките и годни хора също могат да го имат. По-вероятно е да се случи след 25-годишна възраст, но може да засегне и младите хора, включително тийнейджърите.

Лечение и отстраняване


Предложени са няколко терапии за премахване на целулита, но никой все още не е потвърден от научни изследвания. 

Американската академия по дерматология (AAD) е разгледала редица техники, които могат да бъдат успешни в намаляването на появата на целулита чрез разбиване на лентите на съединителната тъкан под повърхността на кожата. 

Акустичната вълнова терапия използва преносимо устройство за предаване на звукови вълни. Тя може да работи, но може да отнеме няколко сесии. 

Лазерното лечение може да подобри появата на целулит за една година или повече. Тя включва поставяне на много малка лазерна сонда под кожата. 

След това лазерът се задейства, разбивайки тъканта. Това също може да сгъсти кожата чрез увеличаване на производството на колаген. Удебелената кожа може да намали появата на целулита по-долу.

Subcision включва дерматолог, който поставя игла под кожата, за да разкъса лентите на съединителната тъкан. Резултатите могат да продължат 2 години или повече, казва AAD. 

Точното освобождаване на тъкани с помощта на вакуум прекъсва лентите с помощта на устройство, съдържащо малки ножове. Тъй като съкращава съединителните ленти, тъканта под нея се движи нагоре, за да запълни пространството под кожата, премахвайки появата на целулит. Това може да продължи 3 години, но данните за неговия успех са ограничени. 

Карбокситерапията включва въвеждане на въглероден диоксид под кожата. Страничните ефекти включват синини и дискомфорт след процедурата, но някои целулит може да изчезне.

Endermologie включва дълбок масаж с вакуумно устройство, което повдига кожата. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) я одобриха като безопасна, но има малко доказателства, че тя работи, казват от AAD.

Лечение на целулита

Няколко сесии на терапия с акустични вълни могат да помогнат за лечението на целулита. 

Лечението за намаляване на целулита включва покриване на засегнатата област със специална кал или глина, след което се увива в пластмаса преди да се приложи електрически ток. Не е доказано, че е ефективен. 

Радиотерапията има за цел да намали целулита чрез нагряване, но всички резултати са краткосрочни. 

Липосукцията с помощта на лазер отстранява малки количества мазнини, но това може да влоши dimpling. Изследванията все още не са показали, че работи за намаляване на целулита. 

Ултразвукова липоскулпинг цели и унищожава мазнините, но отново, липсват изследвания, за да се покаже, че тя работи. 

Техники, които ААД не препоръчват, включват криолиполиза, която замръзва мазнини, мезотерапия, която включва инжектиране на смес от вещества под кожата.
Медикаменти и кремове 

Някои лекарства и кремове са предложени, защото действат върху мастните тъкани. 

Кофеинът дехидратира клетките, което ги прави по-малко видими. Това трябва да се прилага ежедневно. Различни кофеинови кремове за целулит са на разположение за закупуване онлайн. 

Ретинолът може да намали появата на целулит чрез удебеляване на кожата. Необходими са поне 6 месеца употреба, за да се видят резултатите. Важно е първо да опитате пластирния тест, защото някои хора са имали неблагоприятни ефекти, като например състезателно сърце. Лечението с ретинол може да се закупи онлайн. 

Някои изследователи са предложили да се използват лекарства, които могат да подобрят клетъчния метаболизъм и циркулация, но те не са тествани или доказано ефективни.

Алтернативни решения


Алтернативни или допълнителни терапии включват кофеин, екстракт от гроздови семена или гингко билоба. Тези средства се прилагат локално, орално и чрез инжектиране, но нито един от тях не е доказал своята ефективност. 

Някои хора носят компресионни облекла, за да намалят появата на целулит. Тези дрехи се опитват да компресират артериите и да увеличат кръвния и лимфния поток, за да намалят видимия целулит. Компресионните чорапи и други облекла могат да бъдат закупени онлайн. 

Липосукцията и диетата не премахват целулита, тъй като той не влияе върху структурата на съединителната тъкан. 

Обаче намаляването на приема на мазнини ще означава по-малко мазнини, за да се прокара през тъканите. Следователно храненето на здравословна, балансирана диета и упражнения може да намали появата на целулит.

Прегледът от 2015 г. на различни проучвания на ефективността на различните техники показва, че или процедурите не работят, или методологията на изследванията е погрешна. 

Поради тази причина всяко обещание да се отървете от целулита трябва да се подхожда с повишено внимание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар