петък, 12 април 2019 г.

Celulit: vzroki, zdravljenje in preprečevanje

Vse, kar morate vedeti o celulitu



Celulit je stanje, pri katerem ima koža vdolbino, grudast videz. 

Običajno prizadene zadnjico in stegna, lahko pa se pojavi tudi na drugih področjih. 

Celulit se pojavi, ko maščoba potiska skozi vezno tkivo pod kožo. 
Hitra dejstva o celulitu 

    Med 80 in 90 odstotki žensk se bo verjetno pojavil celulit. 
    Celulit je zaradi svoje teksture znan tudi kot oranžna lupina. 
    Na voljo so številni tretmaji, vendar je učinek večinoma začasen. 
    Prehrana z nizko vsebnostjo maščob, prenehanje kajenja in aktivni življenjski slog lahko zmanjšata pojavnost celulita.

Kaj je celulit?

Celulit 
Celulit je zaradi svojega videza znan tudi kot oranžna lupina in prizadene od 80 do 90 odstotkov žensk. 

Celulit je izraz za nastanek grudic in jamic v koži. 

Pogosta imena za celulit so oranžna lupina, koža skute, s točo in pojav blazine. 

Celulit lahko prizadene tako moške kot ženske, vendar je bolj pogost pri ženskah, zaradi različnih porazdelitev maščob, mišic in vezivnega tkiva. 

Med 80 in 90 odstotki žensk lahko v določenem trenutku v življenju doživijo celulit. 
Stopnje 

celulita Lestvica resnosti celulita, objavljena leta 2009, uvršča stanje s tremi razredi:

Stopnja 1 ali blago: Pojavi se "oranžna lupina", z 1 do 4 površinskimi depresijami in z rahlo "zavito" ali navihano obliko kože. 

Stopnja 2 ali zmerna: Obstaja med pet in devet depresij srednje globine, videz "skute" in koža je zmerno drapirana. 

Stopnja 3 ali huda: Obstaja "blazina", z 10 ali več globokimi depresijami, koža pa je močno zavita. 
Vzroki 

Natančen vzrok celulita je neznan, vendar se zdi, da je posledica interakcije med vezivnim tkivom v dermatološki plasti, ki leži pod površjem kože, in plastjo maščobe, ki je tik pod njo. 

Pri ženskah so maščobne celice in vezno tkivo v tem sloju razporejene vertikalno.

Če maščobne celice prodrejo v plast kože, to daje videz celulita. 

Pri moških ima tkivo križno strukturo, kar lahko pojasni, zakaj je manj verjetno, da imajo celulit kot ženske. 

Nekateri drugi dejavniki so povezani z možnostjo celulita. 
Hormonski dejavniki in starost 

Hormoni imajo verjetno pomembno vlogo pri razvoju celulita. Estrogen, inzulin, noradrenalin, ščitnični hormoni in prolaktin so del procesa proizvodnje celulita. 

Ena od teorij je, da se pri upadanju estrogena pri ženskah pri menopavzi zmanjšuje pretok krvi v vezno tkivo pod kožo. 

Nižja cirkulacija pomeni manj kisika v območju, kar povzroči nižjo proizvodnjo kolagena. Tudi maščobne celice se povečajo, ko se raven estrogena zmanjša.

Ti dejavniki se združujejo, da postanejo maščobe bolj vidne. Ker maščoba pod kožo štrli skozi oslabljeno vezno tkivo, se pojavijo znani učinki dimplinga. 

Starost tudi povzroči, da koža postane manj elastična, tanjša in bolj verjetno sega. To poveča možnost razvoja celulita. 
Genetski dejavniki 

Za razvoj celulita so potrebni določeni geni. Genetski dejavniki so lahko povezani s hitrostjo presnove posameznika, porazdelitvijo maščobe pod kožo, etnično pripadnostjo in krvnim obtokom. To lahko vpliva na možnost razvoja celulita.

Dejavniki prehrane in življenjskega sloga


Celulita ne povzročajo "toksini", čeprav lahko zdrav način življenja zmanjša tveganje. 
Vadba in prehrana lahko pomagata zmanjšati pojav celulita. 
Vadba in prehrana lahko pomagata zmanjšati pojav celulita. 

Ljudje, ki jedo preveč maščob, ogljikovih hidratov in soli ter premalo vlaknin, bodo verjetno imeli večje količine celulita. 

Lahko je tudi bolj razširjena pri kadilcih, tistih, ki ne telovadijo, in tistih, ki sedijo ali stojijo v enem položaju za daljše časovno obdobje. 

Nošenje spodnjega perila s tesno elastiko čez zadnjico lahko omeji pretok krvi, kar lahko prispeva k nastanku celulita.

Celulit je bolj razširjen pri ljudeh, ki imajo odvečno maščobo, vendar pa ga lahko imajo tudi vitki in primerni ljudje. Verjetneje je, da se bo zgodil po starosti 25 let, vendar lahko prizadene tudi mlajše ljudi, vključno z najstniki.

Zdravljenje in odstranjevanje


Za odstranitev celulita je bilo predlaganih več terapij, vendar jih znanstvene raziskave še niso potrdile. 

Ameriška akademija za dermatologijo (AAD) je pregledala številne tehnike, ki bi lahko bile uspešne pri zmanjševanju nastanka celulita z razpadanjem trakov vezivnega tkiva pod površino kože. 

Terapija z akustičnim valom uporablja prenosno napravo za prenos zvočnih valov. Lahko deluje, vendar lahko traja več sej. 

Lasersko zdravljenje lahko izboljša videz celulita za eno leto ali več. Vključuje vstavitev zelo majhne laserske sonde pod kožo. 

Nato se sproži laser z razbitjem tkiva. To lahko tudi podaljša kožo s povečanjem proizvodnje kolagena. Zgoščena koža lahko zmanjša videz celulita spodaj.

Subcision vključuje dermatologa, ki pod iglo pod iglo razreže pasove vezivnega tkiva. Rezultati lahko trajajo 2 leti ali več, pravi AAD. 

Natančno sproščanje tkiva s pomočjo vakuuma reže trakove z napravo, ki vsebuje majhna rezila. Ko prereže vezne trakove, se tkivo pod njim premakne navzgor, da zapolni prostor pod kožo in odstrani videz celulita. To lahko traja 3 leta, vendar so podatki o njegovem uspehu omejeni. 

Karboksiterapija vključuje vstavljanje ogljikovega dioksida pod kožo. Med neželene učinke spadajo modrice in neugodje po posegu, vendar lahko izgine celulit.

Endermologie vključuje globoko masažo z vakuumsko napravo, ki dviguje kožo. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) jo je odobrila kot varno, vendar je malo dokazov, da deluje, pravijo AAD.

Zdravljenje celulita

Več terapij z akustičnim valom lahko pomaga pri zdravljenju celulita. 

Ionithermie celulit zmanjšanje zdravljenje vključuje pokritje prizadetega območja s posebnim blatom ali gline, nato pa zavijanje v plastiko pred uporabo električnega toka. Ni dokazano, da je učinkovit. 

Namen radioterapije je zmanjšati celulit s segrevanjem, vendar so rezultati kratkoročni. 

Lasersko podprta liposukcija odstrani majhne količine maščobe, vendar to lahko poslabša dimpling. Raziskave še niso pokazale, da deluje za zmanjšanje celulita. 

Ultrasonic liposculpting cilje in uničuje maščobe, vendar spet, raziskave ni dovolj, da pokaže, da deluje. 

Tehnike, ki jih AAD ne priporočajo, vključujejo cryolipolysis, ki zamrzne maščobo, mezoterapijo, ki vključuje injiciranje mešanice snovi pod kožo.
Zdravila in kreme 

Predlagana so bila nekatera zdravila in kreme, ker delujejo na maščobna tkiva. 

Kofein dehidrira celice, zaradi česar so manj vidne. To je treba izvajati vsak dan. Različne kofeinske kreme za celulit so na voljo za nakup preko spleta. 

Retinol lahko zmanjša videz celulita z odebelitvijo kože. Za rezultate je potrebna najmanj 6 mesečna uporaba. Pomembno je, da poskusite najprej s testom obližev, ker so nekateri ljudje doživeli neželene učinke, kot je dirkalno srce. Zdravljenje z retinolom je na voljo za nakup preko spleta. 

Nekateri raziskovalci so predlagali uporabo zdravil, ki lahko izboljšajo celično presnovo in cirkulacijo, vendar ti niso bili preizkušeni ali dokazano učinkoviti.

Alternativne rešitve


Alternativne ali dopolnilne terapije vključujejo kofein, izvleček grozdnih semen ali gingko biloba. Ta sredstva se uporabljajo topikalno, peroralno in z injekcijo, vendar se nobena od njih ni izkazala za učinkovito. 

Nekateri ljudje nosijo kompresijska oblačila, da zmanjšajo videz celulita. Ta oblačila poskušajo stisniti arterije in povečati pretok krvi in ​​limfe, da se zmanjša viden celulit. Kompresijske nogavice in druga oblačila lahko kupite na spletu. 

Liposukcija in dieta ne odstranita celulita, ker ne vpliva na strukturo vezivnega tkiva. 

Vendar pa zmanjšanje vnosa maščob pomeni manj maščobe za potiskanje skozi tkiva. Uživanje zdrave, uravnotežene prehrane in telesne vadbe lahko zato zmanjša pojav celulita.

Pregled različnih študij o učinkovitosti različnih tehnik iz leta 2015 je pokazal, da postopki niso delovali ali pa je bila metodologija raziskav pomanjkljiva. 

Zato je treba vsako obljubo, da se znebimo celulita, pristopiti previdno.

Няма коментари:

Публикуване на коментар