петък, 12 април 2019 г.

Cellulitt: Årsaker, behandling og forebygging

Alt du trenger å vite om cellulitt



Cellulitt er en tilstand hvor huden har et dunkelt, klumpete utseende. 

Det påvirker vanligvis baken og lårene, men kan også forekomme i andre områder. 

Cellulitt oppstår når fettavsetninger skyver gjennom bindevevet under huden. 
Raske fakta om cellulitt 

    Mellom 80 og 90 prosent av kvinnene vil trolig oppleve cellulitt. 
    Cellulitt er også kjent som appelsinskall hud på grunn av sin tekstur. 
    Tallrike behandlinger tilgjengelig, men effekten er for det meste midlertidig. 
    En diett med lavt fett, røykeslutt og en aktiv livsstil kan bidra til å redusere forekomsten av cellulitter.

Hva er cellulitt?

Cellulite 
Cellulite er også kjent som appelsinskall hud på grunn av sitt utseende og påvirker 80 til 90 prosent av kvinnene. 

Cellulitt er et begrep for dannelse av klumper og dimples i huden. 

Vanlige navn på cellulitt er appelsinskall hud, hytte-ost hud, hagl skade og madrass fenomenet. 

Cellulitt kan påvirke både menn og kvinner, men det er mer vanlig hos kvinner, på grunn av de forskjellige fordelingene av fett, muskel og bindevev. 

Mellom 80 og 90 prosent av kvinnene kan oppleve cellulitt på et tidspunkt i livet. 
Karakterer av cellulitt 

En cellulitt alvorlighetsskala, publisert i 2009, rangerer tilstanden ved å bruke tre karakterer:

Grad 1, eller mild: Det er et "appelsinskall" -utseende, med mellom 1 og 4 overflateforsinkelser, og en litt "draped" eller sagging utseende på huden. 

Grad 2, eller moderat: Det er mellom fem og ni mellomstore depressioner, et "cottage cheese" utseende, og huden ser ut til å være moderat drapet. 

Grad 3, eller alvorlig: Det er et "madrass" utseende, med 10 eller flere dype trykk, og huden er sterkt drapet. 
Årsaker 

Den nøyaktige årsaken til cellulitt er ukjent, men det ser ut til å skyldes et samspill mellom bindevevet i det dermatologiske lag som ligger under overflaten av huden og fettlaget som ligger like under det. 

Hos kvinner er fettcellene og bindevevet i dette laget ordnet vertikalt.

Hvis fettcellene stikker ut i laget av hud, gir dette utseendet av cellulitt. 

Hos menn har vevet en kryssstruktur, som kan forklare hvorfor det er mindre sannsynlig å ha cellulitt enn kvinner. 

Noen andre faktorer ser ut til å være knyttet til sjansen for å ha cellulitt. 
Hormonale faktorer og alder 

Hormoner spiller sannsynligvis en viktig rolle i cellulittutvikling. Østrogen, insulin, noradrenalin, skjoldbruskhormoner og prolactin er en del av cellulittproduksjonsprosessen. 

En teori er at da østrogen hos kvinner avtar i tilnærming til overgangsalderen, reduseres blodstrømmen til bindevevet under huden også. 

Lavere sirkulasjon betyr mindre oksygen i området, noe som resulterer i lavere kollagenproduksjon. Fettceller forstørres også da østrogennivåene faller.

Disse faktorene kombinerer for å gjøre fettavsetningene mer synlige. Ettersom fettet under huden stikker ut ved å svekke bindevevet, resulterer den kjente dimpling-effekten. 

Alder forårsaker også at huden blir mindre elastisk, tynnere og mer sannsynlig å sagke. Dette øker sjansen for cellulittutvikling. 
Genetiske faktorer 

Visse gener er nødvendige for cellulittutvikling. Genetiske faktorer kan knyttes til en persons metabolismehastighet, fordeling av fett under huden, etnisitet og sirkulasjonsnivå. Disse kan påvirke sjansen for cellulittutvikling.

Kosttilskudd og livsstilsfaktorer


Cellulitt er ikke forårsaket av "toksiner", selv om en sunn livsstil kan bidra til å redusere risikoen. 
Øvelse og kosthold kan bidra til å redusere forekomsten av cellulitt. 
Øvelse og kosthold kan bidra til å redusere forekomsten av cellulitt. 

Folk som spiser for mye fett, karbohydrater og salt og for lite fiber, vil trolig få større mengder cellulitt. 

Det kan også være mer utbredt hos røykere, de som ikke trener, og de som sitter eller står i en stilling i lange perioder. 

Bruk av undertøy med tett elastikk over baken kan begrense blodstrømmen, og dette kan bidra til dannelsen av cellulitt.

Cellulitt er mer utbredt hos folk som har overskytende fett, men slank og passformet kan også ha det. Det er mer sannsynlig å skje etter 25 år, men det kan også påvirke yngre mennesker, inkludert tenåringer.

Behandling og fjerning


Flere terapier har blitt foreslått for å fjerne cellulitt, men ingen er ennå bekreftet av vitenskapelig forskning. 

American Academy of Dermatology (AAD) har gjennomgått en rekke teknikker som kan være vellykkede for å redusere forekomsten av cellulitt ved å bryte opp båndene av bindevev under hudens overflate. 

Akustisk bølgetapi bruker en håndholdt enhet for å overføre lydbølger. Det kan fungere, men det kan ta flere økter. 

Laserbehandling kan forbedre utseendet av cellulitt i et år eller mer. Det innebærer å sette inn en svært liten lasersonde under huden. 

Laseren blir så sparken, bryter opp vevet. Dette kan også tykkere huden ved å øke kollagenproduksjonen. Den fortykkede huden kan redusere forekomsten av cellulitten nedenfor.

Subcision innebærer at en hudlege setter en nål under huden for å bryte opp bindevevsbåndene. Resultatene kan vare 2 år eller mer, sier AAD. 

Vakuumassistent presis vevsutgivelse kutter båndene ved hjelp av en enhet som inneholder små blader. Når den kutter bindebåndene, beveger vevet under opp for å fylle rommet under huden, og fjerner utseendet av cellulitt. Dette kan vare i 3 år, men data om suksess er begrenset. 

Carboxytherapy innebærer å sette inn karbondioksidgass under huden. Bivirkninger inkluderer blåmerker og ubehag etter prosedyren, men noen cellulitter kan forsvinne.

Endermologie innebærer en dyp massasje med en vakuumlignende enhet som løfter huden. Den amerikanske (amerikanske) Food and Drug Administration (FDA) har godkjent det som trygt, men det er lite bevis på at det fungerer, sier AAD.

Cellulitt behandling

Flere økter av akustisk bølge terapi kan bidra til å behandle cellulitt. 

Ionitermie cellulitt reduksjonsbehandling innebærer å dekke det berørte området med en spesiell slam eller leire, og deretter pakke den inn i plast før du påfører en elektrisk strøm. Det er ikke påvist å være effektivt. 

Radioterapi tar sikte på å redusere cellulitt ved oppvarming, men eventuelle resultater er kortsiktige. 

Laserassistert fettsuging fjerner små mengder fett, men dette kan gjøre dårligere dårligere. Forskning har ennå ikke vist at det virker for å redusere cellulitt. 

Ultralyd liposculpting mål og ødelegger fett, men igjen mangler forskning å vise at den fungerer. 

Teknikker som AAD ikke anbefaler, inkluderer kryolipolyse, som fryser fett, mesoterapi, som innebærer å injisere en blanding av stoffer under huden.
Medisiner og kremer 

Noen medisiner og kremer har blitt foreslått fordi de virker på fettvev. 

Koffein dehydrerer celler, noe som gjør dem mindre synlige. Dette må brukes daglig. Ulike koffein kremer for cellulitt er tilgjengelig for kjøp online. 

Retinol kan redusere forekomsten av cellulitt ved å fortykke huden. Minst 6 måneders bruk er nødvendig for å se resultater. Det er viktig å prøve en patch test først, fordi noen mennesker har opplevd uønskede effekter, for eksempel et racing hjerte. Retinol behandlinger er tilgjengelige for kjøp online. 

Noen forskere har foreslått å bruke medisiner som kan forbedre cellemetabolisme og sirkulasjon, men disse har ikke blitt testet eller vist seg å være effektive.

Alternative løsninger


Alternativ eller supplerende behandlinger inkluderer koffein, druefrø ekstrakt eller gingko biloba. Disse midlene har blitt brukt topisk, oralt og ved injeksjon, men ingen av dem har vist seg å være effektive. 

Noen mennesker bærer kompresjonsklær for å redusere utseendet på cellulitt. Disse plaggene prøver å komprimere arterier og øke blod og lymfestrøm for å redusere synlig cellulitt. Kompresjonstrømper og andre plagg kan kjøpes online. 

Fettsuging og slanking fjerner ikke cellulitt fordi det ikke påvirker bindevevets struktur. 

Imidlertid vil redusert fettinntak bety at du har mindre fett å presse gjennom vevet. Å spise et sunt, balansert kosthold og trening kan derfor redusere forekomsten av cellulitt.

En 2015-gjennomgang av en rekke studier av effektiviteten av ulike teknikker indikerte at enten prosedyrene ikke fungerte, eller forskningsmetodikken var feil. 

Av denne grunn bør ethvert løfte om å kvitte seg med cellulitt kontaktes med forsiktighet.

Няма коментари:

Публикуване на коментар