петък, 12 април 2019 г.

Cellulitis: oorzaken, behandeling en preventie


Alles wat u moet weten over cellulitis



Cellulitis is een aandoening waarbij de huid een ingedeukt, bobbelig uiterlijk heeft. 

Het beïnvloedt meestal de billen en dijen, maar kan ook in andere gebieden voorkomen. 

Cellulitis treedt op wanneer vetafzettingen door het bindweefsel onder de huid dringen. 
Snelle feiten over cellulitis. 

    Tussen de 80 en 90 procent van de vrouwen zal waarschijnlijk cellulitis ervaren. 
    Cellulitis is ook bekend als sinaasappelschillenhuid, vanwege de textuur. 
    Talloze behandelingen beschikbaar, maar het effect is meestal tijdelijk. 
    Een dieet met weinig vet, stoppen met roken en een actieve levensstijl kunnen de incidentie van cellulitis helpen verminderen.

Wat is cellulitis?

Cellulitis 
Cellulitis is ook bekend als sinaasappelschillenhuid vanwege het uiterlijk en beïnvloedt 80 tot 90 procent van de vrouwen. 

Cellulitis is een term voor de vorming van klontjes en kuiltjes in de huid. 

Veel voorkomende namen voor cellulitis zijn de sinaasappelhuid, cottage-kaashuid, hagelschade en het matrasfenomeen. 

Cellulitis kan zowel mannen als vrouwen treffen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, vanwege de verschillende verdelingen van vet, spieren en bindweefsel. 

Tussen 80 en 90 procent van de vrouwen kan op enig moment in hun leven cellulitis ervaren. 
Cijfers van cellulitis 

Een cellulite ernstschaal, gepubliceerd in 2009, rangschikt de aandoening met behulp van drie graden:

Graad 1, of mild: er is een "sinaasappelschil" -verschijning, met tussen 1 en 4 oppervlakkige depressies en een enigszins "gedrapeerd" of verzakt uiterlijk aan de huid. 

Graad 2, of matig: er zijn tussen de vijf en negen middelmatige diepte depressies, een "kwark" uiterlijk, en de huid lijkt matig gedrapeerd. 

Graad 3, of ernstig: er is een "matras" -uiterlijk, met 10 of meer diepe depressies, en de huid is ernstig gedrapeerd. 
Oorzaken 

De exacte oorzaak van cellulitis is onbekend, maar het lijkt te resulteren uit een interactie tussen het bindweefsel in de dermatologische laag dat onder het huidoppervlak ligt en de laag vet die er net onder ligt. 

Bij vrouwen zijn de vetcellen en het bindweefsel in deze laag verticaal gerangschikt.

Als de vetcellen uitsteken in de huidlaag, geeft dit het uiterlijk van cellulitis. 

Bij mannen heeft het weefsel een kriskrasachtige structuur, wat misschien verklaart waarom cellulitis minder waarschijnlijk is dan bij vrouwen. 

Sommige andere factoren lijken verband te houden met de kans op cellulitis. 
Hormonale factoren en leeftijd 

Hormonen spelen waarschijnlijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van cellulitis. Oestrogeen, insuline, noradrenaline, schildklierhormonen en prolactine maken deel uit van het productieproces van cellulitis. 

Een theorie is dat wanneer oestrogeen bij vrouwen afneemt in de overgang naar de menopauze, de bloedtoevoer naar het bindweefsel onder de huid ook afneemt. 

Lagere circulatie betekent minder zuurstof in het gebied, wat resulteert in een lagere collageenproductie. Vetcellen worden ook groter naarmate de oestrogeenspiegel daalt.

Deze factoren zorgen er samen voor dat de vetafzettingen zichtbaarder worden. Naarmate het vet onder de huid uitsteekt door verzwakkend bindweefsel, ontstaat het bekende kuiltjes-effect. 

Leeftijd zorgt er ook voor dat de huid minder elastisch, dunner en meer kans op verslapping krijgt. Dit vergroot de kans op ontwikkeling van cellulitis. 
Genetische factoren 

Bepaalde genen zijn vereist voor de ontwikkeling van cellulitis. Genetische factoren kunnen worden gekoppeld aan iemands snelheid van metabolisme, verdeling van vet onder de huid, etniciteit en circulatieniveaus. Deze kunnen de kans op het ontwikkelen van cellulitis beïnvloeden.

Dieet- en levensstijlfactoren


Cellulitis wordt niet veroorzaakt door "toxines", hoewel een gezonde levensstijl het risico kan helpen verminderen. 
Lichaamsbeweging en voeding kunnen het uiterlijk van cellulitis helpen verminderen. 
Lichaamsbeweging en voeding kunnen het uiterlijk van cellulitis helpen verminderen. 

Mensen die te veel vet, koolhydraten en zout en te weinig vezels eten, hebben waarschijnlijk grotere hoeveelheden cellulitis. 

Het kan ook meer voorkomen bij rokers, mensen die niet sporten en degenen die lang in een bepaalde houding zitten of staan. 

Het dragen van ondergoed met strak elastiek over de billen kan de doorbloeding beperken en dit kan bijdragen aan de vorming van cellulitis.

Cellulitis komt vaker voor bij mensen die overtollig vet hebben, maar slanke en fitte mensen kunnen het ook hebben. Het is waarschijnlijker dat dit gebeurt na de leeftijd van 25 jaar, maar het kan ook jonge mensen treffen, inclusief tieners.

Behandeling en verwijdering


Er zijn verschillende therapieën voorgesteld voor het verwijderen van cellulitis, maar geen daarvan is nog bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. 

De American Academy of Dermatology (AAD) heeft een aantal technieken beoordeeld die succesvol kunnen zijn in het verminderen van het uiterlijk van cellulitis door de banden van bindweefsel onder het huidoppervlak op te breken. 

Akoestische golftherapie maakt gebruik van een handapparaat om geluidsgolven door te geven. Het kan werken, maar het kan verschillende sessies duren. 

Laserbehandeling kan het uiterlijk van cellulitis gedurende een jaar of langer verbeteren. Het omvat het inbrengen van een zeer kleine lasersonde onder de huid. 

De laser wordt vervolgens in brand gestoken en breekt het weefsel af. Dit kan de huid ook dikker maken door de productie van collageen te verhogen. De verdikte huid kan het uiterlijk van de cellulitis hieronder verminderen.

Subcisie houdt in dat een dermatoloog een naald onder de huid legt om de bindweefselbanden te verbreken. Resultaten kunnen 2 jaar of langer duren, zegt de AAD. 

Vacuüm geassisteerde precieze weefselvrijmaking snijdt de banden door met een apparaat dat kleine bladen bevat. Terwijl het de verbindingsbanden doorsnijdt, beweegt het onderliggende weefsel omhoog om de ruimte onder de huid te vullen, waardoor het uiterlijk van cellulitis wordt verwijderd. Dit kan 3 jaar duren, maar de gegevens over het succes zijn beperkt. 

Carboxytherapie houdt het inbrengen van koolstofdioxidegas onder de huid in. Bijwerkingen zijn blauwe plekken en ongemak na de procedure, maar sommige cellulitis kan verdwijnen.

Endermologie omvat een diepe massage met een vacuümachtig apparaat dat de huid optilt. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het goedgekeurd als veilig, maar er is weinig bewijs dat het werkt, zegt de AAD.

Cellulitisbehandeling

Verschillende sessies met akoestische golftherapie kunnen helpen om cellulitis te behandelen. 

Ionithermie vermindering van de cellulitis behandeling omvat het bedekken van het getroffen gebied met een speciale modder of klei, dan wikkelen het in plastic voor het toepassen van een elektrische stroom. Het is niet bewezen effectief te zijn. 

Radiotherapie heeft tot doel cellulitis te verminderen door het te verwarmen, maar alle resultaten zijn van korte duur. 

Laser-geassisteerde liposuctie verwijdert kleine hoeveelheden vet, maar dit kan het kuiltje erger maken. Onderzoek heeft nog niet aangetoond dat het werkt om cellulitis te verminderen. 

Ultrasone liposculpting doelen en vernietigt vet, maar nogmaals, onderzoek ontbreekt om te laten zien dat het werkt. 

Technieken die de AAD niet aanbevelen, zijn onder meer cryolipolyse, die vetten, mesotherapie, bevriest waarbij een mengsel van stoffen onder de huid wordt geïnjecteerd.
Medicijnen en crèmes 

Sommige medicijnen en crèmes zijn voorgesteld omdat ze werken op vetweefsel. 

Cafeïne ontwatert cellen, waardoor ze minder zichtbaar worden. Dit moet dagelijks worden toegepast. Verschillende cafeïne crèmes voor cellulitis zijn beschikbaar om online te kopen. 

Retinol kan het uiterlijk van cellulitis verminderen door de huid te verdikken. Minstens 6 maanden gebruik is nodig om resultaten te zien. Het is belangrijk om eerst een patchtest uit te proberen, omdat sommige mensen nadelige effecten hebben ervaren, zoals een racehart. Retinol-behandelingen zijn beschikbaar om online te kopen. 

Sommige onderzoekers hebben voorgesteld medicijnen te gebruiken die het celmetabolisme en de bloedcirculatie kunnen verbeteren, maar deze zijn niet getest of effectief gebleken.

Alternatieve oplossingen


Alternatieve of aanvullende therapieën zijn onder meer cafeïne, druivenpitextract of gingko biloba. Deze middelen zijn topisch, oraal en per injectie aangebracht, maar geen van hen is effectief gebleken. 

Sommige mensen dragen compressiekleding om het uiterlijk van cellulitis te verminderen. Deze kleding probeert de bloedvaten te comprimeren en verhoogt de bloed- en lymfestroom om zichtbare cellulitis te verminderen. Compressiekousen en andere kledingstukken kunnen online worden gekocht. 

Liposuctie en diëten verwijderen cellulitis niet omdat het de structuur van het bindweefsel niet beïnvloedt. 

Het verminderen van de vetinname betekent echter dat er minder vet door de weefsels dringt. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging kan daarom het uiterlijk van cellulitis verminderen.

Een evaluatie uit 2015 van verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van verschillende technieken wees uit dat de procedures niet werkten of dat de onderzoeksmethode tekortschoot. 

Om deze reden moet elke belofte om zich te ontdoen van cellulitis met de nodige voorzichtigheid worden benaderd.

Няма коментари:

Публикуване на коментар