петък, 12 април 2019 г.

Selluliitti: Syyt, hoito ja ehkäisy

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää selluliitista



Selluliitti on tila, jossa ihon ulkonäkö on himmennetty. 

Se vaikuttaa yleensä pakaroihin ja reisiin, mutta voi esiintyä myös muilla alueilla. 

Selluliittia esiintyy, kun rasvaa kulkeutuu ihon alla olevan sidekudoksen läpi. 
Nopeat tosiasiat selluliitista 

    80–90 prosenttia naisista kokee todennäköisesti selluliittia. 
    Selluliitti tunnetaan myös oranssinkuoreen ihona sen koostumuksen vuoksi. 
    Saatavilla on lukuisia hoitoja, mutta vaikutus on useimmiten tilapäistä. 
    Vähärasvainen ruokavalio, tupakoinnin lopettaminen ja aktiivinen elämäntapa voivat auttaa vähentämään selluliitin esiintyvyyttä.

Mikä on selluliitti?

Selluliitti 
Selluliitti tunnetaan myös oranssinkuoren ihona sen ulkonäön vuoksi ja se vaikuttaa 80–90 prosenttiin naisista. 

Selluliitti on termi, jolla iho voi muodostua kertakäyttöön. 

Selluliitin yleisiä nimiä ovat oranssi-kuori-iho, raejuuston iho, raekuuron vahinko ja patjan ilmiö. 

Selluliitti voi vaikuttaa sekä miehiin että naisiin, mutta se on yleisempää naisilla rasvan, lihaksen ja sidekudoksen erilaisten jakaumien vuoksi. 

80–90 prosenttia naisista voi kokea selluliittia jossain vaiheessa elämässään. 
Selluliittiasteet 

Vuonna 2009 julkaistu selluliitti-vakavuusaste on kolmessa luokassa:

Luokka 1, tai lievä: ulkonäkö on oranssi-kuori, jossa on 1–4 pinnallista painetta, ja iholle on hieman "drapattu" tai himmennetty ulkonäkö. 

Taso 2 tai kohtalainen: Viiden ja yhdeksän keskipitkän syvennystä, "raejuustoa", ja iho on kohtalaisesti drapattu. 

Taso 3 tai vakava: "Patjan" ulkonäkö, jossa on 10 tai enemmän syvää syvennystä, ja iho on voimakkaasti peitelty. 
Syyt 

Selluliitin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta se näyttää johtuvan ihon pinnan alapuolella olevan ihotekerroksen sidekudoksen ja sen alapuolella olevan rasvakerroksen välisestä vuorovaikutuksesta. 

Naisilla rasvakudokset ja sidekudos tässä kerroksessa on järjestetty pystysuoraan.

Jos rasvasolut ulottuvat ihokerrokseen, se antaa selluliitin ulkonäön. 

Miehillä kudoksella on ristiriitainen rakenne, joka voi selittää, miksi selluliitilla on vähemmän todennäköisyyttä kuin naisilla. 

Jotkut muut tekijät näyttävät liittyvän selluliitin mahdollisuuteen. 
Hormoniset tekijät ja ikä 

Hormoneilla on todennäköisesti tärkeä rooli selluliittikehityksessä. Estrogeeni, insuliini, noradrenaliini, kilpirauhashormonit ja prolaktiini ovat osa selluliitin tuotantoprosessia. 

Yksi teoria on, että kun estrogeeni naisissa vähenee vaihdevuosien lähestyessä, veren virtaus sidekudokseen ihon alla vähenee. 

Alempi verenkierto tarkoittaa vähemmän happea alueella, mikä johtaa alhaisempaan kollageenin tuotantoon. Myös rasvasolut kasvavat, kun estrogeenitasot laskevat.

Nämä tekijät yhdistävät rasvojen näkyvyyden. Koska ihon alla oleva rasva ulottuu heikentävän sidekudoksen läpi, tutut dimpling-vaikutukset tulevat. 

Ikä aiheuttaa myös ihon vähemmän joustavuuden, ohuemman ja todennäköisemmin sag. Tämä lisää selluliitin kehittymisen mahdollisuutta. 
Geneettiset tekijät 

Selluliitin kehittymiseen tarvitaan tiettyjä geenejä. Geneettiset tekijät voidaan liittää ihmisen aineenvaihdunnan nopeuteen, rasvan jakautumiseen ihon, etnisen alkuperän ja verenkierron tasoilla. Nämä voivat vaikuttaa selluliitin kehittymisen mahdollisuuteen.

Ruokavalion ja elämäntavan tekijät


Selluliittia ei aiheuta "toksiinit", vaikka terveellinen elämäntapa saattaa auttaa vähentämään riskiä. 
Liikunta ja ruokavalio voivat auttaa vähentämään selluliitin ulkonäköä. 
Liikunta ja ruokavalio voivat auttaa vähentämään selluliitin ulkonäköä. 

Ihmisillä, jotka syövät liikaa rasvaa, hiilihydraatteja ja suolaa ja liian vähän kuitua, on todennäköisesti enemmän selluliittia. 

Se voi olla myös yleisempää tupakoitsijoissa, niissä, jotka eivät käytä, ja ne, jotka istuvat tai seisovat yhdessä paikassa pitkään. 

Yllään alusvaatteet, joissa on tiukka elastinen pakarat, voi rajoittaa veren virtausta, mikä voi edistää selluliitin muodostumista.

Selluliitti on yleisempää ihmisillä, joilla on ylimääräistä rasvaa, mutta ohut ja sopiva ihminen voi saada sen myös. On todennäköisempää, että se tapahtuu 25 vuoden iän jälkeen, mutta se voi vaikuttaa myös nuorempiin, myös nuoriin.

Hoito ja poisto


Selluliitin poistamiseksi on ehdotettu useita hoitomuotoja, mutta mikään niistä ei ole vielä vahvistanut tieteellistä tutkimusta. 

American Dermatology (AAD) on tarkistanut useita tekniikoita, jotka voivat onnistua vähentämään selluliitin ulkonäköä hajottamalla sidekudoksen nauhat ihon pinnan alle. 

Akustisen aaltoterapian avulla ääni- aaltoja lähetetään käsilaitteella. Se voi toimia, mutta se voi kestää useita istuntoja. 

Laserhoito voi parantaa selluliitin ulkonäköä vuoden tai enemmän. Se sisältää hyvin pienen lasersondin asettamisen ihon alle. 

Sitten laseri poltetaan, hajottamalla kudos. Tämä voi myös sakeuttaa ihoa lisäämällä kollageenin tuotantoa. Paksunut iho saattaa vähentää selluliitin ulkonäköä alla.

Alivaiheeseen liittyy ihotautilääkäri, joka laittaa neulan ihon alle hajoamaan sidekudoksen nauhat. Tulokset voivat kestää 2 vuotta tai enemmän, sanoo AAD. 

Tyhjiöpohjainen täsmällinen kudosvapautus leikkaa nauhat pienellä terällä varustetun laitteen avulla. Kun se leikkaa sidekanavat, alla oleva kudos siirtyy täyttämään ihon alla olevan tilan poistamalla selluliitin ulkonäkö. Tämä voi kestää kolme vuotta, mutta tiedot sen onnistumisesta ovat rajalliset. 

Karboksiterapia sisältää hiilidioksidikaasun lisäämisen ihon alle. Haittavaikutuksia ovat mustelmia ja epämukavuutta toimenpiteen jälkeen, mutta jotkut selluliitit saattavat kadota.

Endermologie sisältää syvän hieronnan, jossa on tyhjiön kaltainen laite, joka nostaa ihoa. Yhdysvallat (US) Food and Drug Administration (FDA) on hyväksynyt sen turvalliseksi, mutta on vähän todisteita siitä, että se toimii, sanoa AAD.

Selluliittihoito

Useita akustisen aaltohoidon istuntoja voi auttaa selluliitin hoidossa. 

Ionithermie-selluliittia vähentävä hoito kattaa kärsineen alueen erityisellä mutalla tai savella, sitten käärimällä se muoviin ennen sähkövirran levittämistä. Se ei ole osoittautunut tehokkaaksi. 

Sädehoidon tavoitteena on vähentää selluliittia lämmittämällä sitä, mutta tulokset ovat lyhytaikaisia. 

Laser-apuvälineiset rasvaimut poistavat pieniä määriä rasvaa, mutta tämä voi heikentää halkeamista. Tutkimus ei ole vielä osoittanut, että se toimii selluliitin vähentämiseksi. 

Ultrasonic liposculpting -tuotteet ja tuhoavat rasvan, mutta taas tutkimusta ei ole osoitettu, että se toimii. 

AAD: n suosittelemiin tekniikoihin sisältyvät rasvaa pakastava kryolipolyysi, mesoterapia, johon sisältyy aineiden seoksen ruiskuttaminen ihon alle.
Lääkkeet ja voiteet 

Jotkut lääkkeet ja voiteet on ehdotettu, koska ne vaikuttavat rasvakudoksiin. 

Kofeiini kuivaa solut, mikä tekee niistä vähemmän näkyviä. Tätä on sovellettava päivittäin. Erilaisia ​​selluliitin kofeiinivoiteita voi ostaa verkossa. 

Retinoli voi vähentää selluliitin ulkonäköä paksunemalla ihoa. Tulosten saavuttamiseksi tarvitaan vähintään 6 kuukautta. On tärkeää kokeilla ensin korjaustestiä, koska jotkut ihmiset ovat kokeneet haittavaikutuksia, kuten kilpa-sydämen. Retinolihoitoja voi ostaa verkossa. 

Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet sellaisten lääkkeiden käyttöä, jotka voivat parantaa solujen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mutta niitä ei ole testattu tai osoitettu tehokkaiksi.

Vaihtoehtoiset ratkaisut


Vaihtoehtoisia tai täydentäviä hoitoja ovat kofeiini, rypäleen siemenuute tai gingko biloba. Näitä aineita on käytetty paikallisesti, suun kautta ja injektiolla, mutta mikään niistä ei ole osoittautunut tehokkaaksi. 

Jotkut ihmiset käyttävät puristusvaatteita selluliitin ulkonäön vähentämiseksi. Nämä vaatteet yrittävät pakata valtimoita ja lisätä veren ja imusolun virtausta näkyvän selluliitin vähentämiseksi. Puristussukat ja muut vaatteet voidaan ostaa verkossa. 

Rasvaimu ja ruokavalio eivät poista selluliittia, koska se ei vaikuta sidekudoksen rakenteeseen. 

Rasvan saannin vähentäminen merkitsee kuitenkin vähemmän rasvaa kudosten läpi työntämiseksi. Terveellisen, tasapainoisen ruokavalion ja liikunnan harjoittaminen voi siten vähentää selluliitin ulkonäköä.

Erilaisten tekniikoiden tehokkuuden tutkimusten 2015 tarkastelu osoitti, että joko menettelyt eivät toimi tai tutkimusmenetelmä oli virheellinen. 

Tästä syystä lupausta päästä eroon selluliitista tulisi lähestyä varoen.

Няма коментари:

Публикуване на коментар