петък, 12 април 2019 г.

Cellulit: okok, kezelés és megelőzés

Minden, amit tudni kell a cellulitról



A cellulit olyan állapot, amelyben a bőrt egy homályos, csomós megjelenésű. 

Általában a fenékre és a combokra hat, de más területeken is előfordulhat. 

A cellulit akkor következik be, amikor a zsírlerakódás a bőr alatti kötőszöveten keresztül mozog. 
Gyors tények a cellulitról 

    A nők 80 és 90 százaléka valószínűleg cellulitit fog tapasztalni. 
    A cellulit a narancssárga héj bőre is ismert. 
    Számos kezelés áll rendelkezésre, de a hatás többnyire átmeneti. 
    A zsírtartalmú étrend, a dohányzás megszűnése és az aktív életmód segíthet csökkenteni a cellulitisz előfordulási gyakoriságát.

Mi a cellulit?

Cellulit 
Cellulit néven narancshéj bőre is ismert, ami megjelenése miatt a nők 80-90% -át érinti. 

A cellulit kifejezés a bőrben a csomók és a szemhéjak képződésének fogalma. 

A cellulit szokásos nevei a narancshéj bőr, a túrós bőr, a jégeső károsodása és a matrac jelenség. 

A cellulit a férfiakat és a nőket is befolyásolhatja, de a nőknél gyakrabban fordul elő a zsír, az izom és a kötőszövet különböző eloszlása ​​miatt. 

A nők 80-90% -a élhet narancsbőrt az életük egy bizonyos pontján. 
Fokozat cellulit 

cellulit súlyossági skála, 2009-ben kiadott, rangsorolja a feltétel, három fokozat:

1. fokozat vagy enyhe: "narancshéj" megjelenésű, 1 és 4 felületi mélyedéssel, és enyhén "drapedett" vagy megereszkedő megjelenéssel a bőrre. 

2. fokozat vagy mérsékelt: Öt és kilenc közepes mélységű mélyedés van, egy „túrós” megjelenés, és a bőr mérsékelten drapedik. 

3. fokozat, vagy súlyos: „matrac” megjelenésű, 10 vagy annál mélyebb mélyedéssel, és a bőr súlyosan drapedik. 
Okok 

A cellulit pontos oka ismeretlen, de úgy tűnik, hogy a bőrfelszín alatti dermatológiai réteg kötőszöveti kölcsönhatása és az alatta lévő zsírréteg következménye. 

A nőkben a zsírsejtek és a kötőszövetek ebben a rétegben függőlegesen vannak elrendezve.

Ha a zsírsejtek a bőrrétegbe nyúlnak ki, ez a cellulit megjelenését eredményezi. 

A férfiaknál a szövetnek keresztkeresztmetszete van, ami megmagyarázhatja, hogy miért kevésbé valószínű a cellulit, mint a nőknél. 

Néhány más tényező úgy tűnik, hogy összefüggésben áll a cellulitisz esélyével. 
Hormonális tényezők és életkor A 

hormonok valószínűleg fontos szerepet játszanak a cellulit fejlődésében. Az ösztrogén, az inzulin, a noradrenalin, a pajzsmirigyhormonok és a prolaktin a cellulitgyártási folyamat részét képezik. 

Az egyik elmélet az, hogy mivel a nőknél az ösztrogén csökken a menopauza megközelítésében, csökken a bőr alatti kötőszöveti véráramlás is. 

Az alsó keringés kevesebb oxigént jelent a területen, ami alacsonyabb kollagén termelést eredményez. A zsírsejtek az ösztrogénszint csökkenésével is megnőnek.

Ezek a tényezők kombinálódnak a zsírlerakódások láthatóbbá tételével. Mivel a bőr alatti zsír a kötőszövet gyengülése révén nyúlik ki, az ismerős dimpling hatás eredményei. 

Az életkor miatt a bőr kevésbé rugalmas, vékonyabb és nagyobb valószínűséggel megreped. Ez növeli a cellulit kialakulásának esélyét. 
Genetikai tényezők 

Bizonyos gének szükségesek a cellulit fejlődéséhez. A genetikai tényezők összefügghetnek az anyagcsere sebességével, a zsír eloszlásával a bőrön, az etnikumon és a keringési szinten. Ezek befolyásolhatják a cellulit kialakulásának esélyét.

Diétás és életmód tényezők


A cellulitot nem a "toxinok" okozzák, bár az egészséges életmód segíthet csökkenteni a kockázatot. 
A testmozgás és az étrend segíthet csökkenteni a cellulit megjelenését. 
A testmozgás és az étrend segíthet csökkenteni a cellulit megjelenését. 

Az emberek, akik túl sok zsírt, szénhidrátot és sót fogyasztanak, és túl kevés rostot tartalmaznak, valószínűleg nagyobb cellulitmennyiséggel rendelkeznek. 

Előfordulhat, hogy a dohányosoknál, azoknál is, akik nem gyakorolnak, és azok, akik hosszú ideig egy helyen ülnek vagy állnak. 

A fenéknél a feszes elasztikus alsónemű viselése korlátozhatja a véráramlást, és ez hozzájárulhat a cellulit kialakulásához.

A cellulit jobban elterjedt azokban az emberekben, akik túlzott zsírtartalmúak, de a karcsú és illeszkedő emberek is. Valószínűbb, hogy a 25 éves kor után következik be, de a fiatalabbakat is érintheti, beleértve a tizenéveseket is.

Kezelés és eltávolítás


Számos terápiát javasoltak a cellulit eltávolítására, de a tudományos kutatások még nem bizonyították. 

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) számos olyan technikát vizsgált meg, amelyek sikeresen csökkenthetik a cellulit megjelenését, a bőrfelület alatt lévő kötőszövet sávjainak lebontásával. 

Az akusztikus hullámterápia kézi készüléket használ a hanghullámok továbbítására. Ez működhet, de több ülést is tarthat. 

A lézeres kezelés javíthatja a cellulit megjelenését egy vagy több évig. Ez magában foglalja egy nagyon kis lézeres szonda behelyezését a bőr alá. 

A lézert ezután kirúgják, a szövetet lebontva. Ez növelheti a bőrt a kollagén termelés növelésével. A megvastagodott bőr csökkentheti a cellulit megjelenését.

A subcision magában foglalja a bőrgyógyász, aki a tűt a bőr alá helyezi, hogy lebontja a kötőszövet-sávokat. Az eredmények 2 vagy több évig tarthatnak, mondja az AAD. 

A vákuummal ellátott, pontos szövetkisülés kis szalagokat tartalmazó eszközzel vágja le a szalagokat. Ahogy levágja a kötőszalagokat, az alatta lévő szövet felfelé mozog, hogy kitöltse a bőr alatti helyet, eltávolítva a cellulit megjelenését. Ez 3 évig tarthat, de a sikerre vonatkozó adatok korlátozottak. 

A karboxiterápia magában foglalja a szén-dioxid gáz behelyezését a bőr alá. A mellékhatások közé tartozik a zúzódás és a kényelmetlenség az eljárás után, de néhány cellulit eltűnhet.

Az Endermologie mély masszázst tartalmaz egy vákuumszerű eszközzel, amely felemeli a bőrt. Az Egyesült Államok (US) Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) biztonságosnak ítélte, de kevés bizonyíték van arra, hogy működik, mondjuk az AAD.

Cellulit kezelés

Az akusztikus hullámterápia számos ülése segíthet a cellulit kezelésében. 

Az Ionithermie cellulit-redukciós kezelés magában foglalja az érintett területet egy speciális sárral vagy agyaggal, majd műanyagba csomagolva az elektromos áram alkalmazása előtt. Nem bizonyult hatékonynak. 

A sugárterápia célja a cellulit csökkentése a melegítéssel, de az eredmények rövid távúak. 

A lézerrel segített zsírleszívás eltávolítja a kis mennyiségű zsírt, de ez rosszabbodhat. A kutatás még nem bizonyította, hogy a cellulit csökkentésére szolgál. 

Az ultrahangos liposzkuszálás célpontjait és a zsírokat elpusztítja, de ismételten nincs kutatás, amely megmutatja, hogy működik. 

Azok a technikák, amelyeket az AAD nem javasol, a kriolipolízis, amely megfagyasztja a zsírt, a mezoterápia, amely magában foglalja az anyagok keverékének a bőr alá történő beadását.
Gyógyszerek és krémek 

Néhány gyógyszer és krém javasolt, mivel a zsírszövetekre hatnak. 

A koffein dehidratálja a sejteket, így kevésbé láthatóvá válik. Ezt naponta kell alkalmazni. A cellulitisz különböző koffein krémjei megvásárolhatók online. 

A retinol a bőr megvastagodásával csökkentheti a cellulit megjelenését. Az eredmények megtekintéséhez legalább 6 hónapos használat szükséges. Fontos, hogy először próbálkozzon egy tapaszvizsgálattal, mert néhány embernek káros hatásai vannak, mint például a versenyző szíve. Retinol kezelések online vásárolhatók. 

Néhány kutató azt javasolta, hogy olyan gyógyszereket használjanak, amelyek javíthatják a sejtek anyagcseréjét és keringését, de ezek nem teszteltek vagy bizonyultak hatásosnak.

Alternatív megoldások


Alternatív vagy kiegészítő terápiák közé tartozik a koffein, a szőlőmag kivonat vagy a gingko biloba. Ezeket a szereket helyileg, orálisan és injektálással alkalmazták, de egyikük sem bizonyult hatékonynak. 

Néhány ember tömörítő ruhát visel, hogy csökkentse a cellulit megjelenését. Ezek a ruhadarabok az artériákat tömörítik, és növelik a vér és a nyirok áramlását a látható cellulit csökkentése érdekében. A kompressziós harisnyát és más ruhadarabokat vásárolhat online. 

A zsírleszívás és a diétázás nem távolítja el a cellulitot, mert nem befolyásolja a kötőszövet szerkezetét. 

A zsírbevitel csökkentése azonban azt jelenti, hogy kevesebb a zsír a szövetek áthaladásához. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás ennélfogva csökkentheti a cellulit megjelenését.

A különböző technikák eredményességére vonatkozó különböző tanulmányok 2015-ös felülvizsgálata azt mutatta, hogy az eljárások nem működtek, vagy a kutatási módszertan hibás volt. 

Emiatt óvatosan kell eljárni a cellulitisz megszabadulásáról.

Няма коментари:

Публикуване на коментар