петък, 12 април 2019 г.

Celiulitas: priežastys, gydymas ir prevencija

Viskas, ką jums reikia žinoti apie celiulitą



Celiulitas yra būklė, kai oda turi gelsvą, vienkartinę išvaizdą. 

Jis paprastai paveikia sėdmenis ir šlaunis, bet taip pat gali atsirasti kitose vietose. 

Celiulitas pasireiškia, kai riebalai patenka per jungiamąjį audinį po oda. 
Greiti faktai apie celiulitą 

    80–90 proc. Moterų tikriausiai patirs celiulitą. 
    Celiulitas taip pat žinomas kaip apelsinų žievelės oda, dėl jos tekstūros. 
    Yra daug gydymo būdų, tačiau poveikis dažniausiai yra laikinas. 
    Mažai riebalų turinti mityba, rūkymo nutraukimas ir aktyvus gyvenimo būdas gali padėti sumažinti celiulito dažnį.

Kas yra celiulitas?

Celiulito 
celiulitas taip pat žinomas kaip apelsinų žievelės oda, dėl savo išvaizdos ir veikia 80–90 proc. Moterų. 

Celiulitas yra terminas, skirtas odos gabalėlių ir gumbų susidarymui. 

Dažni celiulito pavadinimai yra apelsinų žievelės odos, varškės sūrio oda, krušos žala ir čiužinys. 

Celiulitas gali paveikti ir vyrus, ir moteris, tačiau tai dažniau pasitaiko moterims dėl skirtingo riebalų, raumenų ir jungiamojo audinio pasiskirstymo. 

80–90 proc. Moterų gali patirti celiulitą tam tikru savo gyvenimo momentu. 
Celiulito 

laipsniai 2009 m. Paskelbtas celiulito sunkumo laipsnis yra trijų klasių būklė:

1 laipsnis arba lengvas: yra „oranžinės žievelės“ išvaizda, kurios paviršius yra nuo 1 iki 4, o odai - šiek tiek „drapuotas“ arba žvilgsnis. 

2 laipsnio arba vidutinio laipsnio: yra tarp penkių ir devynių vidutinio gylio depresijų, „varškės“ išvaizda, o oda atrodo vidutiniškai drapuota. 

3 laipsnis arba sunkus: yra „čiužinio“ išvaizda, kurioje yra 10 ar daugiau gilių įdubimų, o oda yra labai drapuota. 
Priežastys 

Tiksli celiulito priežastis nežinoma, tačiau atrodo, kad tai yra dermatologinio sluoksnio jungiamojo audinio sąveika, esanti žemiau odos paviršiaus, ir riebalų sluoksnis, kuris yra tik po jo. 

Moterų riebalų ląstelės ir jungiamieji audiniai šiame sluoksnyje yra vertikaliai išdėstyti.

Jei riebalų ląstelės išsikiša į odos sluoksnį, tai suteikia celiulito išvaizdą. 

Vyrams audinys turi kryžminę struktūrą, kuri gali paaiškinti, kodėl mažiau tikėtina, jog celiulitas yra moterys. 

Kai kurie kiti veiksniai yra susiję su celiulito atsiradimo galimybe. 
Hormoniniai veiksniai ir amžius 

Hormonai gali vaidinti svarbų vaidmenį celiulito vystyme. Estrogenas, insulinas, noradrenalinas, skydliaukės hormonai ir prolaktinas yra celiulito gamybos proceso dalis. 

Viena teorija yra ta, kad, vartojant menopauzę, moterų estrogenas mažėja, taip pat sumažėja kraujo tekėjimas į jungiamąjį audinį po oda. 

Mažesnė apyvarta reiškia mažiau deguonies srityje, dėl to sumažėja kolageno gamyba. Riebalų ląstelės taip pat padidėja, nes estrogenų kiekis sumažėja.

Šie veiksniai jungia riebalų kiekio matomumą. Kadangi riebalai po oda išsitraukia per silpną jungiamąjį audinį, pasitaiko pažįstamų slopinimo efektų. 

Amžius taip pat nulemia odos elastingumą, plonesnę ir labiau tikėtiną. Tai padidina celiulito atsiradimo tikimybę. 
Genetiniai veiksniai 

Tam tikri genai yra reikalingi celiulito vystymuisi. Genetiniai veiksniai gali būti susieti su žmogaus medžiagų apykaitos greičiu, riebalų pasiskirstymu pagal odą, etninę kilmę ir kraujotakos lygį. Tai gali turėti įtakos celiulito atsiradimo tikimybei.

Dietiniai ir gyvenimo būdo veiksniai


Celiulitas nesukelia „toksinų“, nors sveikas gyvenimo būdas gali padėti sumažinti riziką. 
Pratimai ir mityba gali padėti sumažinti celiulito išvaizdą. 
Pratimai ir mityba gali padėti sumažinti celiulito išvaizdą. 

Žmonės, kurie valgo per daug riebalų, angliavandenių ir druskos ir per mažai pluošto, gali turėti didesnį celiulito kiekį. 

Jis taip pat gali būti labiau paplitęs rūkančiose, nesinaudojančiose, ir tiems, kurie ilgą laiką sėdi ar stovi vienoje vietoje. 

Dėvėti apatinius su stora elastinga per sėdmenis gali apriboti kraujo tekėjimą, o tai gali prisidėti prie celiulito susidarymo.

Celiulitas yra labiau paplitęs žmonėms, turintiems riebalų perteklių, bet plonas ir tinkamas žmogus taip pat gali turėti. Labiau tikėtina, kad tai įvyksta po 25 metų amžiaus, tačiau tai gali paveikti ir jaunesnius žmones, įskaitant paauglius.

Gydymas ir pašalinimas


Buvo pasiūlyta keletas gydymo būdų celiulito šalinimui, tačiau nė vienas jų dar nebuvo patvirtintas moksliniais tyrimais. 

Amerikos dermatologijos akademija (AAD) peržiūrėjo keletą metodų, kurie gali sėkmingai sumažinti celiulito išvaizdą, suskaidydami jungiamojo audinio juostas po oda. 

Akustinių bangų terapija naudoja rankinį įrenginį garso bangoms perduoti. Jis gali veikti, bet gali užtrukti keletą sesijų. 

Lazerinis gydymas gali pagerinti celiulito išvaizdą metus ar ilgiau. Tai apima labai mažo lazerio zondo įdėjimą po oda. 

Tuomet lazeris atleidžiamas, išardomas audinys. Tai taip pat gali sudirginti odą, didindama kolageno gamybą. Sutirštėjusi oda gali sumažinti celiulito išvaizdą.

Subcision apima dermatologą, kuris įdeda adatą po oda, kad suskaidytų jungiamojo audinio juostas. Rezultatai gali trukti 2 metus ar ilgiau, sako AAD. 

Tuščiasis pagalbinis tikslinis audinių išsiskyrimas mažina juostas, naudodamas prietaisą su mažais peiliais. Pjaustant jungiamuosius raiščius, po juo esantis audinys juda, kad užpildytų po oda, pašalindamas celiulito išvaizdą. Tai gali trukti 3 metus, tačiau jos sėkmės duomenys yra riboti. 

Karboksiterapija apima anglies dioksido dujų įdėjimą po oda. Šalutinis poveikis - tai mėlynės ir diskomfortas po procedūros, tačiau kai kurie celiulitai gali išnykti.

Endermologie apima gilų masažą su vakuuminiu prietaisu, kuris pakelia odą. Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) Maisto ir vaistų administracija (FDA) ją patvirtino kaip saugų, tačiau yra mažai įrodymų, kad ji veikia, sako AAD.

Celiulito gydymas

Kelios akustinių bangų terapijos sesijos gali padėti gydyti celiulitą. 

Ionithermie celiulito kiekio mažinimo gydymas apima pažeistos teritorijos padengimą specialiu purvu ar moliu, po to apvyniokite jį į plastiką prieš naudojant elektros srovę. Tai nėra veiksminga. 

Radioterapija siekiama sumažinti celiulitą, jį šildant, bet bet kokie rezultatai yra trumpalaikiai. 

Lazerinis liposukcija pašalina nedidelius riebalų kiekius, tačiau tai gali padaryti prastesnius. Tyrimai dar neparodė, kad jis veikia celiulito mažinimui. 

Ultragarsiniai liposkopiniai tikslai ir sunaikina riebalus, tačiau vėl trūksta mokslinių tyrimų, rodančių, kad jis veikia. 

Metodai, kurių rekomenduoja AAD, neapima kriolipolizės, kuri užšąla riebalus, mezoterapija, kuri apima medžiagų mišinio švirkštimą po oda.
Vaistai ir kremai 

Buvo pasiūlyti kai kurie vaistai ir kremai, nes jie veikia riebalinius audinius. 

Kofeinas dehidratuoja ląsteles ir tampa mažiau matomas. Tai turi būti taikoma kasdien. Internete galima įsigyti įvairių kofeino kremų celiulitui. 

Retinolis gali sumažinti celiulito išvaizdą, sutirštindamas odą. Norint matyti rezultatus, reikia naudoti ne mažiau kaip 6 mėnesius. Visų pirma svarbu išbandyti pataisos testą, nes kai kurie žmonės patyrė nepageidaujamą poveikį, pvz., Lenktynių širdį. Retinolį galima įsigyti internetu. 

Kai kurie mokslininkai pasiūlė naudoti vaistus, kurie gali pagerinti ląstelių apykaitą ir cirkuliaciją, tačiau jie nebuvo išbandyti ar veiksmingi.

Alternatyvūs sprendimai


Alternatyvūs arba papildomi gydymo būdai yra kofeinas, vynuogių sėklų ekstraktas arba gingko biloba. Šie preparatai buvo vietiškai, žodžiu ir injekcijomis, tačiau nė vienas iš jų nebuvo veiksmingas. 

Kai kurie žmonės naudoja kompresinius drabužius, kad sumažintų celiulito išvaizdą. Šie drabužiai bando suspausti arterijas ir padidinti kraujo bei limfos srautą, kad sumažėtų matomas celiulitas. Kompresinės kojinės ir kiti drabužiai gali būti perkami internetu. 

Liposuction ir dietos nepašalina celiulito, nes jis neturi įtakos jungiamojo audinio struktūrai. 

Tačiau sumažinus riebalų kiekį, bus mažiau riebalų per audinius. Todėl sveiką, subalansuotą mitybą ir fizinį krūvį galima sumažinti celiulito išvaizda.

2015 m. Atlikus įvairių skirtingų metodų tyrimų efektyvumą, nustatyta, kad procedūros neveikė arba tyrimo metodika buvo netinkama. 

Dėl šios priežasties bet koks pažadas atsikratyti celiulito turėtų būti atsargus.

Няма коментари:

Публикуване на коментар