петък, 12 април 2019 г.

Celulitída: Príčiny, liečba a prevencia

Všetko, čo potrebujete vedieť o celulitíde



Celulitída je stav, pri ktorom má koža matný, hrudkovitý vzhľad. 

Zvyčajne postihuje zadok a stehná, ale môže sa vyskytnúť aj v iných oblastiach. 

Celulitída sa vyskytuje, keď tukové usadeniny tlačia cez spojivové tkanivo pod kožou. 
Rýchle fakty o celulitíde 

    Medzi 80 a 90 percentami žien sa pravdepodobne vyskytne celulitída. 
    Celulitída je tiež známa ako pomarančová kôra, vďaka svojej textúre. 
    K dispozícii je množstvo liečebných procedúr, ale účinok je väčšinou dočasný. 
    Diéta s nízkym obsahom tuku, odvykanie od fajčenia a aktívny životný štýl môžu pomôcť znížiť výskyt celulitídy.

Čo je celulitída?

Celulitída 
Celulitída je tiež známa ako pomarančová kôra vďaka svojmu vzhľadu a postihuje 80 až 90% žien. 

Celulitída je termín pre tvorbu hrudiek a jamiek v koži. 

Bežné názvy pre celulitídu sú pomarančová kôra, kožušina, poškodenie krupobitím a fenomén matraca. 

Celulitída môže postihnúť mužov aj ženy, ale je častejšia u žien, kvôli rôznym distribúciám tuku, svalov a spojivového tkaniva. 

80 až 90 percent žien môže zažiť celulitídu v určitom okamihu svojho života. 
Stupne celulitídy Stupeň 

závažnosti celulitídy publikovaný v roku 2009 zaraďuje stav do troch stupňov:

Stupeň 1, alebo mierny: Existuje "oranžovo-kôry" vzhľad, s 1 až 4 povrchové depresie, a mierne "zahalené" alebo klesajúci vzhľad na koži. 

Stupeň 2, alebo mierny: Existuje päť až deväť stredne hlbokých depresií, vzhľad "tvarohu" a pokožka sa javí mierne zahalená. 

Stupeň 3, alebo ťažké: Tam je "matrac" vzhľad, s 10 alebo viac hlbokých depresií, a koža je vážne prehodený. 
Príčiny 

Presná príčina celulitídy nie je známa, ale zdá sa, že je výsledkom interakcie medzi spojivovým tkanivom v dermatologickej vrstve, ktorá leží pod povrchom kože, a vrstvou tuku, ktorá je tesne pod ňou. 

U žien sú tukové bunky a spojivové tkanivo v tejto vrstve usporiadané zvisle.

Ak tukové bunky vyčnievajú do vrstvy kože, dochádza k vzniku celulitídy. 

U mužov má tkanivo krížovú štruktúru, ktorá môže vysvetliť, prečo je menej pravdepodobné, že bude mať celulitídu ako ženy. 

Zdá sa, že niektoré ďalšie faktory súvisia s možnosťou vzniku celulitídy. 
Hormonálne faktory a vek 

Hormóny pravdepodobne hrajú dôležitú úlohu vo vývoji celulitídy. Estrogén, inzulín, noradrenalín, hormóny štítnej žľazy a prolaktín sú súčasťou výrobného procesu celulitídy. 

Jedna teória je taká, že estrogén u žien sa znižuje v prístupe k menopauze, tiež sa znižuje prietok krvi do spojivového tkaniva pod kožou. 

Nižšia cirkulácia znamená menej kyslíka v oblasti, čo vedie k nižšej produkcii kolagénu. Tukové bunky sa tiež zväčšujú, keď hladiny estrogénu klesajú.

Tieto faktory sa stávajú viditeľnejšími. Ako tuk pod kožou vyčnieva cez oslabujúce spojivové tkanivo, známe výsledky efektu tlmenia. 

Vek tiež spôsobuje, že koža sa stáva menej elastickou, tenšou a pravdepodobnejšou. To zvyšuje možnosť vzniku celulitídy. 
Genetické faktory 

Pre rozvoj celulitídy sú potrebné určité gény. Genetické faktory môžu byť spojené s rýchlosťou metabolizmu osoby, distribúciou tuku pod kožou, etnickým pôvodom a obehovými hladinami. Tieto môžu ovplyvniť možnosť vzniku celulitídy.

Faktory výživy a životného štýlu


Celulitída nie je spôsobená "toxínmi", hoci zdravý životný štýl môže pomôcť znížiť riziko. 
Cvičenie a diéta môže pomôcť znížiť výskyt celulitídy. 
Cvičenie a diéta môže pomôcť znížiť výskyt celulitídy. 

Ľudia, ktorí jedia príliš veľa tuku, sacharidov a soli a príliš málo vlákniny, majú pravdepodobne väčšie množstvo celulitídy. 

To môže byť viac prevláda u fajčiarov, tých, ktorí nemajú cvičenie, a tí, ktorí sedia alebo stoja v jednej polohe na dlhú dobu. 

Nosenie spodnej bielizne s pevnými elastickými prvkami cez zadok môže obmedziť prietok krvi, čo môže prispieť k tvorbe celulitídy.

Celulitída je viac prevládajúca u ľudí, ktorí majú prebytočný tuk, ale štíhly a fit ľudia to môžu mať tiež. Je pravdepodobnejšie, že sa to stane po dosiahnutí veku 25 rokov, ale môže ovplyvniť aj mladších ľudí, vrátane tínedžerov.

Spracovanie a odstraňovanie


Niekoľko terapií bolo navrhnutých na odstránenie celulitídy, ale žiadny z nich nebol potvrdený vedeckým výskumom. 

Americká akadémia dermatológie (AAD) preskúmala množstvo techník, ktoré môžu byť úspešné pri znižovaní výskytu celulitídy rozbitím pásov spojivového tkaniva pod povrchom kože. 

Terapia akustickými vlnami využíva na prenos zvukových vĺn ručné zariadenie. Môže to fungovať, ale môže trvať niekoľko sedení. 

Laserové ošetrenie môže zlepšiť vzhľad celulitídy na jeden rok alebo viac. Zahŕňa vloženie veľmi malej laserovej sondy pod kožu. 

Laser sa potom vystrelí a rozpadne tkanivo. To môže tiež zahusťovať pokožku zvýšením produkcie kolagénu. Zahustená koža môže znížiť výskyt celulitídy nižšie.

Subcision zahŕňa dermatológa, ktorý vloží ihlu pod kožu, aby rozbil pásy spojivového tkaniva. Výsledky môžu trvať 2 roky alebo viac, hovorí AAD. 

Presné tkanivové uvoľnenie s pomocou vákua narezáva pásy s použitím zariadenia obsahujúceho malé čepele. Ako rezne spojivové pásy, tkanivo pod ním sa pohybuje hore, aby vyplnilo priestor pod kožou, čím sa odstráni výskyt celulitídy. To môže trvať 3 roky, ale údaje o jeho úspechu sú obmedzené. 

Karboxyterapia zahŕňa vloženie plynného oxidu uhličitého pod kožu. Vedľajšie účinky zahŕňajú modriny a nepohodlie po zákroku, ale niektoré celulitídy môžu zmiznúť.

Endermológia zahŕňa hlbokú masáž pomocou vákuovo podobného zariadenia, ktoré zdvíha kožu. Úrad Spojených národov pre potraviny a liečivá (FDA) ho schválil ako bezpečný, ale existuje len málo dôkazov, že to funguje, povedzme AAD.

Liečba celulitídy

Niekoľko sedení akustickej vlny terapie môže pomôcť pri liečbe celulitídy. 

Ionitermia liečba redukcie celulitídy zahŕňa zakrytie postihnutej oblasti špeciálnym bahnom alebo ílom, potom ich obalením do plastu pred použitím elektrického prúdu. Nie je dokázané, že je účinná. 

Rádioterapia má za cieľ znížiť celulitídu zohriatím, ale akékoľvek výsledky sú krátkodobé. 

Laserom asistovaná liposukcia odstraňuje malé množstvo tuku, čo však môže viesť k zhoršeniu dimplingu. Výskum zatiaľ nepreukázal, že to funguje na zníženie celulitídy. 

Ultrazvukové liposculpting ciele a ničí tuk, ale opäť, výskum chýba ukázať, že to funguje. 

Techniky, ktoré AAD neodporúčajú, zahŕňajú kryolipolýzu, ktorá zmrazuje tuk, mezoterapiu, ktorá zahŕňa vstrekovanie zmesi látok pod kožu.
Lieky a krémy 

Niektoré lieky a krémy boli navrhnuté, pretože pôsobia na tukové tkanivá. 

Kofeín dehydruje bunky, čo ich robí menej viditeľnými. Toto je potrebné aplikovať denne. K dispozícii sú rôzne kofeínové krémy na celulitídu. 

Retinol môže znížiť výskyt celulitídy zhrubnutím kože. Na dosiahnutie výsledkov je potrebné minimálne 6 mesiacov. Je dôležité najprv vyskúšať test záplaty, pretože niektorí ľudia pociťovali nežiaduce účinky, ako napríklad pretekárske srdce. Retinol liečby sú k dispozícii na nákup on-line. 

Niektorí výskumníci navrhli použitie liekov, ktoré môžu zlepšiť metabolizmus a cirkuláciu buniek, ale tieto neboli testované alebo dokázané ako účinné.

Alternatívne riešenia


Alternatívne alebo doplnkové terapie zahŕňajú kofeín, extrakt z hroznových jadier alebo gingko biloba. Tieto činidlá sa aplikovali topicky, orálne a injekčne, ale žiadna z nich sa neukázala ako účinná. 

Niektorí ľudia nosia kompresný odev na zníženie výskytu celulitídy. Tieto odevy sa snažia stlačiť tepny a zvýšiť prietok krvi a lymfy, aby sa znížila viditeľná celulitída. Kompresné pančuchy a iné odevy je možné zakúpiť online. 

Liposukcia a diéta neodstraňujú celulitídu, pretože neovplyvňujú štruktúru spojivového tkaniva. 

Zníženie príjmu tukov však bude znamenať, že bude mať menej tuku na pretláčanie tkanivami. Jesť zdravú, vyváženú stravu a cvičenie môže preto znížiť výskyt celulitídy.

Preskúmanie rôznych štúdií o účinnosti rôznych techník v roku 2015 ukázalo, že buď postupy nefungovali, alebo metodika výskumu bola chybná. 

Z tohto dôvodu by sa sľub zbaviť celulitídy mal pristupovať opatrne.

Няма коментари:

Публикуване на коментар