петък, 12 април 2019 г.

Tselluliit: põhjused, ravi ja ennetamine

Kõik, mida pead tselluliidi kohta teadma



Tselluliit on seisund, mille korral nahal on hõbedane, ühekordne välimus. 

Tavaliselt mõjutab see tuharaid ja reite, kuid võib esineda ka teistes piirkondades. 

Tselluliit tekib siis, kui rasva sadestub läbi naha sidekoe. 
Kiired faktid tselluliidist 

    80–90 protsenti naistest kogevad tõenäoliselt tselluliiti. 
    Tselluliit on tuntud ka kui oranž-kooriv nahk selle tekstuuri tõttu. 
    Saadaval on mitmeid ravimeetodeid, kuid mõju on enamasti ajutine. 
    Vähene rasvasisaldus, suitsetamisest loobumine ja aktiivne elustiil võivad aidata vähendada tselluliidi esinemissagedust.

Mis on tselluliit?

Tselluliit 
Tselluliit on tuntud ka kui oranži kooriv nahk selle välimuse tõttu ja mõjutab 80 kuni 90 protsenti naistest. 

Tselluliit on termin, mis tekitab nahas tükke ja nõelaid. 

Tselluliidi üldnimetused on apelsini kooriv nahk, kodujuustu nahk, rahe kahjustus ja madratsi nähtus. 

Tselluliit võib mõjutada nii mehi kui ka naisi, kuid see on tavalisem naistel rasva, lihaste ja sidekoe erinevate jaotuste tõttu. 

80–90 protsenti naistest võib kogeda tselluliiti mingil hetkel oma elus. 
Tselluliidi 

hinne 2009. aastal avaldatud tselluliidi raskusastmestik seisneb kolme klassi tingimustes:

1. aste või kerge: välimus on "oranž-koor", millel on 1 kuni 4 pealiskaudset süvendit, ja nahale on veidi "drapeeritud" või pikenev välimus. 

2. aste või mõõdukas: on viis kuni üheksa keskmise sügavusega süvendit, "kodujuustu" ja nahk on mõõdukalt drapeeritud. 

3. aste või tõsine: on olemas „madrats” välimus, millel on 10 või enam sügavat sügavust ja nahk on tugevalt drapeeritud. 
Põhjused 

Tselluliidi täpne põhjus on teadmata, kuid tundub, et see on tingitud naha kokkupuute all paikneva dermatoloogilise kihi sidekoe ja selle all oleva rasva kihi vahelistest koostoimetest. 

Naistel on selle kihi rasvarakud ja sidekude paigutatud vertikaalselt.

Kui rasvarakud ulatuvad naha kihti, annab see tselluliidi välimuse. 

Meestel on koel ristlõikeline struktuur, mis võib selgitada, miks on vähem tselluliiti kui naistel. 

Mõned teised tegurid näivad olevat seotud tselluliidi omamise võimalusega. 
Hormonaalsed tegurid ja vanus 

Hormonid mängivad tselluliidi arengus tõenäoliselt olulist rolli. Östrogeen, insuliin, noradrenaliin, kilpnäärme hormoonid ja prolaktiin on osa tselluliidi tootmisprotsessist. 

Üks teooria on see, et kui östrogeen naistel väheneb menopausi suhtes, väheneb ka naha kaudu sidekoe verevool. 

Madalam ringlus tähendab piirkonnas vähem hapnikku, mille tulemuseks on madalam kollageeni tootmine. Rasvarakud suurenevad ka östrogeeni taseme langedes.

Need tegurid ühendavad rasvade nähtavuse. Kuna naha alla jääv rasv ulatub läbi sidekoe nõrgenemise, siis tuttavad dimpling mõju. 

Vanus põhjustab ka naha muutumise vähem elastseks, õhemaks ja tõenäolisemalt sag. See suurendab tselluliidi tekkimise võimalust. 
Geneetilised tegurid 

Tselluliidi arendamiseks on vaja teatud geene. Geneetilisi tegureid võib seostada inimese ainevahetuse kiirusega, rasva jaotumisega naha, etnilise päritolu ja vereringe tasemel. Need võivad mõjutada tselluliidi tekkimise võimalust.

Dieet- ja elustiili tegurid


Tselluliiti ei põhjusta "toksiinid", kuigi tervislik eluviis võib aidata vähendada riski. 
Harjutus ja toitumine võivad aidata vähendada tselluliidi välimust. 
Harjutus ja toitumine võivad aidata vähendada tselluliidi välimust. 

Inimestel, kes söövad liiga palju rasva, süsivesikuid ja soola ning liiga vähe kiudaineid, on tõenäoliselt rohkem tselluliiti. 

See võib esineda ka suitsetajate, mittetöötavate inimeste ja nende seas, kes istuvad või seisavad ühes asendis pikka aega. 

Tugeva elastsusega aluspesu kandmine üle tuharate võib piirata verevoolu ja see võib kaasa aidata tselluliidi moodustumisele.

Tselluliit on rohkem levinud inimestel, kellel on liigne rasvasisaldus, kuid õhukesed ja sobivad inimesed võivad seda ka. See juhtub tõenäolisemalt pärast 25 aasta vanust, kuid see võib mõjutada ka nooremaid inimesi, sealhulgas teismelisi.

Ravi ja eemaldamine


Tselluliidi eemaldamiseks on välja pakutud mitmeid ravimeetodeid, kuid ükski neist ei ole teaduslike uuringutega veel kinnitatud. 

Ameerika Dermatoloogia Akadeemia (AAD) on läbi vaadanud mitmeid meetodeid, mis võivad olla edukad tselluliidi väljanägemise vähendamisel, katkestades naha pinnal sidekude ribad. 

Akustilise laine teraapia kasutab helisignaalide edastamiseks käeshoitavat seadet. See võib toimida, kuid see võib võtta mitu seanssi. 

Laserravi võib parandada tselluliidi ilmumist aasta või kauem. See hõlmab väga väikese lasersondi sisestamist naha alla. 

Seejärel lõhkatakse laser, lagundades koe. See võib ka nahka pakseneda kollageeni tootmise suurendamise teel. Paksendatud nahk võib vähendada tselluliidi välimust.

Subcision hõlmab dermatoloogi, kes asetab naha alla nõela, et lõhkuda sidekoe ribad. Tulemused võivad kesta 2 aastat või rohkem, ütleb AAD. 

Tolmuimejaga täpne koe vabanemine lõikab ribad väikese labaga seadet kasutades. Kuna see lõikab sidekriipsud, liigub selle all olev kude naha alla, et eemaldada tselluliidi välimus. See võib kesta 3 aastat, kuid andmed selle edu kohta on piiratud. 

Karboksüteraapia hõlmab süsinikdioksiidi gaasi sisestamist naha alla. Kõrvaltoimed on verevalumid ja ebamugavustunne pärast protseduuri, kuid mõned tselluliidid võivad kaduda.

Endermologie hõlmab sügavat massaaži vaakumitaolise seadmega, mis tõstab nahka. Ameerika Ühendriikide (USA) toidu- ja ravimiamet (FDA) on selle heaks kiitnud, kuid on vähe tõendeid selle kohta, et see toimib, ütleme AAD.

Tselluliidi ravi

Mitmed akustilise laine ravi sessioonid võivad aidata tselluliiti ravida. 

Ionithermie tselluliidi vähendamise ravi hõlmab haavatud piirkonna katmist spetsiaalse muda või saviga, seejärel pakendades seda plastikust enne elektrivoolu rakendamist. See ei ole osutunud tõhusaks. 

Kiiritusravi eesmärk on tselluliidi vähendamine selle kuumutamisega, kuid tulemused on lühiajalised. 

Laseriga varustatud rasvaimu eemaldab väikeses koguses rasva, kuid see võib halvendada dimeerimist. Uuringud ei ole veel näidanud, et see toimib tselluliidi vähendamiseks. 

Ultrasonic liposculpting sihtmärgid ja hävitab rasva, kuid jällegi puuduvad uuringud, et näidata, et see toimib. 

Meetodid, mida AAD ei soovita, hõlmavad krüolipolüüsi, mis külmutab rasva, mesoteraapiat, mis hõlmab ainese segu süstimist naha alla.
Ravimid ja kreemid 

Mõned ravimid ja kreemid on välja pakutud, sest need toimivad rasvkoes. 

Kofeiin kuivatab rakud, muutes need vähem nähtavaks. Seda tuleb rakendada iga päev. Internetis on võimalik osta erinevaid tselluliidi kofeiini kreeme. 

Retinool võib naha paksenemise tõttu vähendada tselluliidi välimust. Tulemuste nägemiseks on vaja kasutada vähemalt 6 kuud. Kõigepealt on oluline proovida plaastritest, sest mõned inimesed on kogenud kõrvaltoimeid, nagu võidusõidu süda. Retinooli ravi on võimalik osta võrgus. 

Mõned teadlased on teinud ettepaneku kasutada ravimeid, mis võivad parandada rakkude ainevahetust ja vereringet, kuid neid ei ole testitud või tõhusad.

Alternatiivsed lahendused


Alternatiivsed või täiendavad ravimeetodid on kofeiin, viinamarjaseemne ekstrakt või gingko biloba. Neid aineid on kasutatud paikselt, suu kaudu ja süstimise teel, kuid ükski neist ei ole osutunud tõhusaks. 

Mõned inimesed kannavad tselluliidi välimuse vähendamiseks kompressioonrõivaid. Need rõivad püüavad artereid tihendada ja suurendada vere- ja lümfivoolu, et vähendada nähtavat tselluliiti. Kompressioon sukad ja muud rõivad võivad olla ostetud võrgus. 

Rasvaimu ja dieediga ei eemaldata tselluliiti, sest see ei mõjuta sidekoe struktuuri. 

Kuid rasva tarbimise vähendamine tähendab, et kudede läbimiseks on rasva vähem. Tervisliku, tasakaalustatud toitumise ja treenimise kasutamine võib seetõttu vähendada tselluliidi välimust.

Erinevate tehnikate tõhususe uuringute 2015. aasta läbivaatamine näitas, et protseduurid ei toimi või uurimismeetodid olid puudulikud. 

Sel põhjusel tuleb igasugune lubadus vabaneda tselluliidist olla ettevaatlik.

Няма коментари:

Публикуване на коментар