петък, 12 април 2019 г.

Celulitida: Příčiny, léčba a prevence

Vše, co potřebujete vědět o celulitidě



Celulitida je stav, ve kterém má kůže ztluštěný, hrudkovitý vzhled. 

To obvykle postihuje hýždě a stehna, ale může také dojít v jiných oblastech. 

Celulitida se vyskytuje, když tukové usazeniny procházejí pojivovou tkání pod kůží. 
Rychlá fakta o celulitidě 

    Mezi 80 a 90% žen bude pravděpodobně pociťovat celulitidu. 
    Celulitida je také známá jako pomerančová kůže, díky své struktuře. 
    K dispozici je mnoho léčebných postupů, ale účinek je většinou dočasný. 
    Dieta s nízkým obsahem tuku, odvykání kouření a aktivní životní styl může pomoci snížit výskyt celulitidy.

Co je celulitida?

Celulitida 
Celulitida je také známá jako pomerančová kůra díky svému vzhledu a postihuje 80 až 90% žen. 

Celulitida je termín pro tvorbu hrudek a prohlubní v kůži. 

Běžná jména pro celulitidu jsou pomeranč-kůra kůže, chata-sýrová kůže, poškození krupobití, a fenomén matrace. 

Celulitida může postihnout jak muže, tak ženy, ale je častější u žen vzhledem k různým distribucím tuků, svalů a pojivové tkáně. 

80 až 90 procent žen může zažívat celulitidu v určitém okamžiku svého života. 
Stupně celulitidy 

Stupnice závažnosti celulitidy publikovaná v roce 2009 řadí stav pomocí tří stupňů:

Stupeň 1, nebo mírný: Tam je "pomeranč-kůra" vzhled, s mezi 1 a 4 povrchové deprese, a mírně "zahalené" nebo klesající vzhled na kůži. 

Stupeň 2, nebo mírný: Tam je mezi pěti a devíti střední-hloubkové deprese, “tvaroh” vzhled, a kůže vypadá mírně přehozený. 

Stupeň 3, nebo těžké: Existuje "matrace" vzhled, s 10 nebo více hlubokých depresí, a kůže je silně přehodil. 
Příčiny 

Přesná příčina celulitidy není známa, ale zdá se, že je výsledkem interakce mezi pojivovou tkání v dermatologické vrstvě, která leží pod povrchem kůže, a vrstvou tuku, která je pod ní. 

U žen jsou tukové buňky a pojivová tkáň v této vrstvě uspořádány svisle.

Pokud tukové buňky vyčnívají do vrstvy kůže, vzniká vzhled celulitidy. 

U mužů má tkáň zkříženou strukturu, která může vysvětlovat, proč je méně pravděpodobné, že bude mít celulitidu než ženy. 

Některé další faktory se zdají být spojeny s možností mít celulitidu. 
Hormonální faktory a věk 

Hormony pravděpodobně hrají důležitou roli ve vývoji celulitidy. Estrogen, inzulín, noradrenalin, hormony štítné žlázy a prolaktin jsou součástí výrobního procesu celulitidy. 

Jedna teorie je, že jak estrogen u žen klesá v přístupu k menopauze, krevní tok do pojivové tkáně pod kůží také snižuje. 

Nižší cirkulace znamená méně kyslíku v oblasti, což má za následek nižší produkci kolagenu. Tukové buňky se také zvětšují, když hladiny estrogenů klesají.

Tyto faktory se stávají viditelnějšími. Vzhledem k tomu, že tuk pod kůží vyčnívá přes oslabující pojivovou tkáň, výsledkem je známý efekt tlumení. 

Věk také způsobuje, že kůže se stává méně elastickou, tenčí a pravděpodobnější poklesem. To zvyšuje šanci na rozvoj celulitidy. 
Genetické faktory 

Určité geny jsou nezbytné pro rozvoj celulitidy. Genetické faktory mohou být spojeny s rychlostí metabolismu, distribucí tuku pod kůží, etnicitou a oběhovými hladinami. Ty mohou ovlivnit možnost vzniku celulitidy.

Faktory výživy a životního stylu


Celulitida není způsobena "toxiny", i když zdravý životní styl může pomoci snížit riziko. 
Cvičení a dieta mohou pomoci snížit výskyt celulitidy. 
Cvičení a dieta mohou pomoci snížit výskyt celulitidy. 

Lidé, kteří jedí příliš mnoho tuku, sacharidů a soli a příliš málo vlákniny, mají pravděpodobně větší množství celulitidy. 

To může také být více převládající u kuřáků, ti kdo cvičit, a ti kdo sedět nebo stát v jedné pozici pro dlouhou dobu. 

Nosit spodní prádlo s těsným elastickým napříč hýždí může omezit průtok krve, což může přispět k tvorbě celulitidy.

Celulitida je častější u lidí, kteří mají přebytečný tuk, ale štíhlí a fit lidé to mohou mít taky. Je pravděpodobnější, že k němu dojde až ve věku 25 let, ale může postihnout i mladší lidi, včetně teenagerů.

Úprava a odstranění


Pro odstranění celulitidy bylo navrženo několik terapií, ale vědecké výzkumy dosud nepotvrdily. 

Americká akademie dermatologie (AAD) přezkoumala řadu technik, které mohou být úspěšné při snižování výskytu celulitidy tím, že rozdělí pásy pojivové tkáně pod povrchem kůže. 

Terapie akustickými vlnami využívá k přenosu zvukových vln ruční zařízení. Může to fungovat, ale může to trvat několik sezení. 

Laserové ošetření může zlepšit vzhled celulitidy na jeden rok nebo déle. Zahrnuje vložení velmi malé laserové sondy pod kůži. 

Laser je pak vypálen a rozbije tkáň. To může také zesílit kůži zvýšením produkce kolagenu. Zesílená kůže může snížit výskyt celulitidy níže.

Subcision zahrnuje dermatologa dát jehlu pod kůží rozbít pásy pojivové tkáně. Výsledky mohou trvat 2 roky a více, říká AAD. 

Přesné uvolnění tkáně s podporou vaků štěpí pásy za použití zařízení obsahujícího malé lopatky. Při řezání pojivových pásů se tkáň pod ní pohybuje nahoru, aby vyplnila prostor pod kůží a odstranila tak vzhled celulitidy. To může trvat 3 roky, ale údaje o jeho úspěchu jsou omezené. 

Karboxyterapie zahrnuje vložení plynného oxidu uhličitého pod kůži. Nežádoucí účinky patří modřiny a nepohodlí po zákroku, ale některé celulitidy může zmizet.

Endermologie zahrnuje hlubokou masáž s vakuovým zařízením, které zvedá kůži. Úřad pro potraviny a léčiva Spojených států (FDA) jej schválil jako bezpečný, ale existuje jen málo důkazů, že to funguje, řekněme AAD.

Léčba celulitidy

Léčba celulitidy může pomoci několika sezením terapie akustickou vlnou. 

Ionithermie léčby celulitidy snížení zahrnuje pokrytí postižené oblasti speciální bláto nebo jíl, pak zabalení do plastu před použitím elektrického proudu. Není prokázáno, že je efektivní. 

Radioterapie má za cíl omezit celulitidu zahřátím, ale výsledky jsou krátkodobé. 

Laserem asistovaná liposukce odstraňuje malá množství tuku, což může zhoršit ztmavnutí. Výzkum doposud neprokázal, že se jedná o snížení celulitidy. 

Ultrazvukové liposculpting cíle a ničí tuk, ale znovu, výzkum chybí ukázat, že to funguje. 

Techniky, které AAD nedoporučují, zahrnují kryolipolýzu, která zmrazuje tuk, mezoterapii, která zahrnuje vstřikování směsi látek pod kůži.
Léky a krémy 

Některé léky a krémy byly navrženy, protože působí na tukové tkáně. 

Kofein dehydratuje buňky, což je činí méně viditelnými. To musí být aplikováno denně. Různé kofeinové krémy pro celulitidu jsou k dispozici pro nákup online. 

Retinol může snížit výskyt celulitidy tím, že zhrubne kůži. K dosažení výsledků je třeba nejméně 6 měsíců používání. Nejdříve je důležité vyzkoušet si záplatový test, protože někteří lidé pociťují nepříznivé účinky, například závodní srdce. Léčba retinolem je k dispozici ke koupi online. 

Někteří výzkumníci navrhli použití léků, které mohou zlepšit buněčný metabolismus a oběh, ale tyto nebyly testovány nebo prokázány jako účinné.

Alternativní řešení


Alternativní nebo doplňkové terapie zahrnují kofein, extrakt z hroznových semen nebo gingko biloba. Tato činidla byla aplikována topicky, orálně a injekčně, ale žádný z nich se neprokázal jako účinný. 

Někteří lidé nosí kompresní oděvy ke snížení výskytu celulitidy. Tyto oděvy se snaží stlačit tepny a zvýšit průtok krve a lymfy, aby se snížila viditelná celulitida. Kompresní punčochy a jiné oděvy lze zakoupit online. 

Liposukce a dieta neodstraňují celulitidu, protože neovlivňují strukturu pojivové tkáně. 

Snížení příjmu tuku však bude znamenat, že bude méně tuku, aby se prosakovalo tkáněmi. Jíst zdravou, vyváženou stravu a cvičení může proto snížit výskyt celulitidy.

Přezkum řady studií o účinnosti různých technik z roku 2015 ukázal, že buď postupy nefungovaly, nebo metodika výzkumu byla chybná. 

Z tohoto důvodu by měl být slib, jak se zbavit celulitidy, osloven opatrně.

Няма коментари:

Публикуване на коментар