петък, 12 април 2019 г.

Cellulit: Orsaker, behandling och förebyggande

Allt du behöver veta om celluliter



Cellulit är ett tillstånd där huden har ett dunkelt, klumpigt utseende. 

Det påverkar vanligtvis skinkorna och låren men kan också förekomma i andra områden. 

Cellulit uppstår när fettpålagringar trycker genom bindväven under huden. 
Snabba fakta om celluliter 

    Mellan 80 och 90 procent av kvinnorna kommer troligen att uppleva celluliter. 
    Cellulit är också känd som orange-peel hud, på grund av dess struktur. 
    Många behandlingar finns tillgängliga, men effekten är oftast tillfällig. 
    En diet med låg fetthalt, rökstopp och en aktiv livsstil kan bidra till att minska förekomsten av celluliter.

Vad är cellulit?

Cellulitcellulit 
är också känd som orange-peel hud på grund av sitt utseende och påverkar 80 till 90 procent av kvinnorna. 

Cellulit är en term för bildning av klumpar och dimples i huden. 

Vanliga namn för celluliter är apelsinskal hud, stuga-osthud, hagelskador och madrassfenomenet. 

Cellulit kan påverka både män och kvinnor, men det är vanligare hos kvinnor, på grund av de olika fördelningarna av fett, muskel och bindväv. 

Mellan 80 och 90 procent av kvinnorna kan uppleva celluliter någon gång i livet. 
Karakterer av celluliter 

En celluliter-svårighetsskala, publicerad 2009, rankar villkoret med tre betyg:

Grad 1, eller mild: Det finns ett "orange-peel" -utseende, med mellan 1 och 4 ytliga fördjupningar, och ett något "draperat" eller svagt utseende på huden. 

Grad 2, eller måttlig: Det finns mellan fem och nio medellånga fördjupningar, ett "cottage cheese" utseende, och huden förefaller måttligt drapad. 

Grad 3, eller allvarlig: Det finns ett "madrass" utseende, med 10 eller fler djupa fördjupningar, och huden är kraftigt drapad. 
Orsaker 

Den exakta orsaken till celluliter är okänd, men det verkar som en följd av en växelverkan mellan bindväv i det dermatologiska skiktet som ligger under ytan av huden och fettlagret som ligger strax under det. 

Hos kvinnor är fettcellerna och bindväven i detta skikt anordnade vertikalt.

Om fettcellerna sträcker sig in i skiktet av huden, ger detta utseende av celluliter. 

Hos män har vävnaden en korsformad struktur, som kan förklara varför det är mindre troligt att celluliter än kvinnor är. 

Några andra faktorer förefaller vara kopplade till chansen att ha celluliter. 
Hormonala faktorer och 

åldershormoner spelar sannolikt en viktig roll i cellulitutveckling. Östrogen, insulin, noradrenalin, sköldkörtelhormoner och prolactin är en del av celluliterproduktionsprocessen. 

En teori är att när östrogen hos kvinnor minskar i tillvägagångssättet för klimakteriet, minskar blodflödet till bindväven under huden också. 

Lägre cirkulation innebär mindre syre i området, vilket resulterar i lägre kollagenproduktion. Fettceller förstoras också när östrogenhalten faller.

Dessa faktorer kombinerar för att göra fettavläsningarna mer synliga. När fettet under huden sticker ut genom försvagning av bindväv, ger den kända dimplerande effekten. 

Ålder orsakar också att huden blir mindre elastisk, tunnare och mer sannolikt att sakta. Detta ökar chansen att celluliter utvecklas. 
Genetiska faktorer 

Vissa gener krävs för cellulitutveckling. Genetiska faktorer kan kopplas till en persons hastighet av metabolism, fördelning av fett under huden, etnicitet och cirkulationsnivåer. Dessa kan påverka chansen att celluliter utvecklas.

Diet- och livsstilsfaktorer


Cellulit orsakas inte av "toxiner", även om en hälsosam livsstil kan bidra till att minska risken. 
Övning och diet kan hjälpa till att minska utseendet på celluliter. 
Övning och diet kan hjälpa till att minska utseendet på celluliter. 

Människor som äter för mycket fett, kolhydrater och salt och för lite fiber kommer sannolikt att ha större mängder celluliter. 

Det kan också vara mer utbrett hos rökare, de som inte tränar, och de som sitter eller står i en position under långa perioder. 

Att bära underkläder med tät elastik över skinkorna kan begränsa blodflödet, vilket kan bidra till bildandet av celluliter.

Cellulit är mer utbredd hos personer som har överflödigt fett, men smala och passande människor kan få det också. Det är mer sannolikt att hända efter 25 års ålder, men det kan också påverka yngre människor, inklusive tonåringar.

Behandling och avlägsnande


Flera terapier har föreslagits för att ta bort celluliter, men ingen har ännu bekräftats av vetenskaplig forskning. 

American Academy of Dermatology (AAD) har granskat ett antal tekniker som kan vara framgångsrika när det gäller att minska celluliterets utseende genom att bryta upp banden av bindväv under hudens yta. 

Akustisk vågterapi använder en handhållen enhet för att överföra ljudvågor. Det kan fungera, men det kan ta flera sessioner. 

Laserbehandling kan förbättra utseendet på celluliter i ett år eller mer. Det innebär att man sätter in en mycket liten lasersond under huden. 

Lasern är sedan avfyrade, bryter upp vävnaden. Detta kan också tjockna huden genom att öka kollagenproduktionen. Den förtjockade huden kan minska celluliteens utseende nedan.

Subcision innebär att en hudläkare lägger en nål under huden för att bryta upp bindvävsbanden. Resultatet kan vara 2 år eller mer, säger AAD. 

Vakuumassisterad exakt vävnadslösning skär banden med hjälp av en anordning som innehåller små blad. När den skär ned bandets band rör sig vävnaden under upp för att fylla utrymmet under huden och tar bort celluliternas utseende. Detta kan vara i 3 år, men data om dess framgång är begränsade. 

Carboxytherapy innebär att koldioxidgas införs under huden. Biverkningar inkluderar blåmärken och obehag efter proceduren, men vissa celluliter kan försvinna.

Endermologie innebär en djup massage med en vakuumliknande enhet som lyfter huden. Förenta staterna (US) Food and Drug Administration (FDA) har godkänt det som säkert, men det finns få tecken på att det fungerar, säger AAD.

Cellulitbehandling

Flera sessioner av akustisk vågterapi kan hjälpa till att behandla celluliter. 

Ionitermie celluliter reduktionsbehandling innebär att täcka det drabbade området med en speciell lera eller lera och sedan förpacka den i plast innan en elektrisk ström appliceras. Det är inte visat sig vara effektivt. 

Radioterapi syftar till att minska celluliter genom uppvärmning, men några resultat är kortsiktiga. 

Laserassisterad fettsugning tar bort små mängder fett, men det kan göra att det blir sämre. Forskning har ännu inte visat att det fungerar för att minska celluliter. 

Ultraljud liposculpting mål och förstör fett, men igen, forskning saknas för att visa att det fungerar. 

Tekniker som AAD inte rekommenderar inkluderar kryolipolys som fryser fett, mesoterapi, vilket innebär att man injicerar en blandning av substanser under huden.
Medicin och krämer 

Vissa läkemedel och krämer har föreslagits eftersom de verkar på fettvävnader. 

Koffein dehydrerar celler, vilket gör dem mindre synliga. Detta måste tillämpas dagligen. Olika koffein krämer för celluliter finns att köpa online. 

Retinol kan minska celluliternas utseende genom att förtjocka huden. Minst 6 månaders användning behövs för att se resultat. Det är viktigt att du först försöker med ett patchprov, eftersom vissa människor har upplevt negativa effekter, till exempel ett racinghjärta. Retinol behandlingar är tillgängliga för att köpa online. 

Vissa forskare har föreslagit att använda läkemedel som kan förbättra cellmetabolism och cirkulation, men dessa har inte testats eller visat sig vara effektiva.

Alternativa lösningar


Alternativa eller kompletterande terapier innefattar koffein, druvfrösextrakt eller gingko biloba. Dessa medel har applicerats topiskt, oralt och genom injektion, men ingen av dem har visat sig vara effektiva. 

Vissa människor bär kompressionskläder för att minska celluliterets utseende. Dessa kläder försöker komprimera artärer och öka blod- och lymfflödet för att minska synlig cellulit. Kompressionstrumpor och andra kläder kan köpas online. 

Fettsugning och dieting tar inte bort celluliter eftersom det inte påverkar bindvävets struktur. 

Att minska fettintag betyder emellertid att ha mindre fett att trycka igenom vävnaderna. Att äta en hälsosam, balanserad kost och träning kan därför minska celluliterets utseende.

En översyn av 2015 av olika studier av effektiviteten av olika tekniker visade att förfarandena inte fungerade eller att forskningsmetoden var bristfällig. 

Av denna anledning bör varje löfte att bli av med celluliter kontaktas med försiktighet.

Няма коментари:

Публикуване на коментар