петък, 12 април 2019 г.

Celulita: cauze, tratament si prevenire

Tot ce trebuie să știți despre celulită



Celulita este o afectiune in care pielea are un aspect tuftit, deformat. 

De obicei afectează fesele și coapsele, dar poate apărea și în alte zone. 

Celulita are loc atunci cand depozitele de grasimi impinge prin tesutul conjunctiv sub piele. 
Fapte rapide despre celulită 

    Între 80 și 90% dintre femei vor experimenta probabil celulita. 
    Celulita este, de asemenea, cunoscută sub numele de piele de coajă de portocală, datorită texturii sale. 
    Sunt disponibile numeroase tratamente, dar efectul este în cea mai mare parte temporar. 
    O dieta bogata in grasimi, renuntarea la fumat si un stil de viata activ poate ajuta la reducerea incidentei celulitei.

Ce este celulita?

Celulita 
Celulita este, de asemenea, cunoscut sub numele de piele de portocala-coaja datorita aspectului ei si afecteaza 80 la 90 la suta dintre femei. 

Celulita este un termen pentru formarea de bulgari si crapaturi in piele. 

Denumirile comune pentru celulită sunt pielea portocalie, coaja brânzeturilor, daunele cauzate de grindină și fenomenul saltelei. 

Celulita poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecventa la femei, datorita distributiilor diferite de grasime, muschi si tesut conjunctiv. 

Între 80 și 90% dintre femei pot prezenta celulita la un moment dat în viața lor. 
Gradul de celulită 

Scala de gravitate a celulitei, publicată în 2009, clasifică starea cu trei grade:

Grade 1 sau ușoare: există un aspect "de coajă de portocală", cu între 1 și 4 depresiuni superficiale și un aspect puțin acoperit sau îndoit de piele. 

Gradul 2 sau moderat: Există între cinci și nouă depresiuni cu adâncime medie, aspectul "brânzei" și pielea apare moderat drapat. 

Gradul 3 sau sever: Există un aspect "saltea", cu 10 sau mai multe depresiuni adânci, iar pielea este drapat sever. 
Cauze 

Cauza exactă a celulitei este necunoscută, dar pare a fi rezultatul unei interacțiuni între țesutul conjunctiv din stratul dermatologic care se află sub suprafața pielii și stratul de grăsime aflat chiar sub ea. 

La femei, celulele grase și țesutul conjunctiv din acest strat sunt aranjate vertical.

În cazul în care celulele grase proeminente în stratul de piele, aceasta dă aspectul celulitei. 

La bărbați, țesutul are o structură criss-cross, care poate explica de ce este mai puțin probabil să aibă celulită decât femeile. 

Unii alți factori par să fie legați de șansa de a avea celulita. 
Factorii hormonali și vârsta 

Hormonii joacă probabil un rol important în dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni și prolactina fac parte din procesul de producere a celulitei. 

O teorie este că, pe măsură ce estrogenul la femei scade în abordarea menopauzei, fluxul sanguin către țesutul conjunctiv sub piele scade, de asemenea. 

Circulația mai mică înseamnă mai puțină oxigen în zonă, ducând la o producție mai scăzută de colagen. Celulele de grasime cresc si ca nivelurile de estrogen.

Acești factori se combină pentru a face depozitele de grăsime mai vizibile. Pe măsură ce grăsimea sub piele se extinde prin slăbirea țesutului conjunctiv, rezultă efectul familiar de diminuare. 

Vârsta determină, de asemenea, ca pielea să devină mai puțin elastică, mai subțire și mai probabil să se înțepenească. Acest lucru crește șansa de a dezvolta celulita. 
Factori genetici 

Sunt necesare anumite gene pentru dezvoltarea celulitei. Factorii genetici pot fi legați de viteza de metabolizare a unei persoane, de distribuția grăsimii sub piele, de etnie și de nivelurile circulatorii. Acestea pot afecta șansa dezvoltării celulitei.

Factorii de natură alimentară și de stil de viață


Celulita nu este cauzata de "toxine", desi un stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea riscului. 
Exercițiul și dieta pot ajuta la reducerea aspectului celulitei. 
Exercițiul și dieta pot ajuta la reducerea aspectului celulitei. 

Persoanele care mănâncă prea mult grăsime, carbohidrați și sare și fibre prea puțin sunt susceptibile de a avea cantități mai mari de celulită. 

De asemenea, poate fi mai frecventă la fumători, la cei care nu se antrenează și la cei care stau sau stau într-o poziție pentru perioade lungi de timp. 

Purtarea lenjeriei de corp cu elasticitate strânsă pe fese poate limita fluxul sanguin, ceea ce poate contribui la formarea celulitei.

Celulita este mai răspândită în cazul persoanelor care au exces de grăsime, dar oamenii subțiri și potriviți o pot avea și ea. Este mai probabil să se întâmple după vârsta de 25 de ani, dar poate afecta și tinerii, inclusiv adolescenții.

Tratamentul și îndepărtarea


Mai multe terapii au fost sugerate pentru eliminarea celulitei, dar niciuna nu a fost încă confirmată de cercetările științifice. 

Academia Americana de Dermatologie (AAD) a analizat un numar de tehnici care pot avea succes in reducerea aspectului celulitei prin ruperea benzilor de tesut conjunctiv sub suprafata pielii. 

Terapia cu unde acustice utilizează un dispozitiv de mână pentru transmiterea undelor sonore. Poate funcționa, dar poate dura mai multe sesiuni. 

Tratamentul cu laser poate îmbunătăți aspectul celulitei pentru un an sau mai mult. Aceasta implică introducerea sub piele a unei sonde laser foarte mici. 

Laserul este apoi ars, despicând țesutul. Acest lucru poate, de asemenea, ingrosa pielea prin cresterea productiei de colagen. Pielea îngroșată poate reduce aspectul celulitei de mai jos.

Subcisionul implică un dermatolog care pune un ac sub piele pentru a descompune benzile de țesut conjunctiv. Rezultatele pot dura 2 ani sau mai mult, spune AAD. 

Aspirația precisă a țesutului asistată de tăiere taie benzile cu ajutorul unui dispozitiv care conține lame mici. Pe măsură ce taie benzile conectivitate, țesutul de dedesubt se mișcă pentru a umple spațiul sub piele, eliminând aspectul celulitei. Acest lucru poate dura 3 ani, dar datele privind succesul acestuia sunt limitate. 

Carboxioterapia implică introducerea gazului de dioxid de carbon sub piele. Efectele secundare includ vânătăi și disconfort după procedură, dar unele celulite ar putea să dispară.

Endermologie implică un masaj profund, cu un dispozitiv de tip vacuum care ridică pielea. Administratia Statelor Unite ale Americii (Food and Drug Administration, FDA) a aprobat-o ca fiind sigura, insa exista putine dovezi ca aceasta functioneaza, spune AAD.

Tratamentul celulitei

Mai multe sesiuni de terapie cu valuri acustice pot ajuta la tratarea celulitei. 

Tratamentul de reducere a celulitei pentru tratamentul celulitei implică acoperirea zonei afectate cu un noroi sau o lutură specială, apoi împachetarea în plastic înainte de aplicarea curentului electric. Nu este dovedit a fi eficient. 

Radioterapia vizează reducerea celulitei prin încălzirea acesteia, dar orice rezultate sunt pe termen scurt. 

Liposucția asistată de laser elimină cantități mici de grăsime, dar acest lucru poate face să se înrăutățească. Cercetarea nu a demonstrat încă că funcționează pentru a reduce celulita. 

Metodele de liposcultare cu ultrasunete țintesc și distrug grăsimile, dar din nou, cercetarea lipsește pentru a arăta că funcționează. 

Tehnicile pe care AAD nu le recomandă includ criolipoliza, care îngheață grăsimea, mezoterapia, care implică injectarea unui amestec de substanțe sub piele.
Medicamente și creme 

Unele medicamente și creme au fost propuse deoarece acționează asupra țesuturilor grase. 

Cofeina deshidrateaza celulele, facandu-le mai putin vizibile. Acest lucru trebuie aplicat zilnic. Diverse creme de cafea pentru celulita sunt disponibile pentru a cumpara online. 

Retinolul poate reduce aspectul celulitei prin îngroșarea pielii. Este nevoie de cel puțin 6 luni de utilizare pentru a vedea rezultatele. Este important să încercați mai întâi un test de plasture, deoarece unele persoane au avut efecte adverse, cum ar fi o inimă de curse. Tratamentele cu retinol sunt disponibile pentru a cumpăra online. 

Unii cercetători au propus utilizarea medicamentelor care pot îmbunătăți metabolismul și circulația celulelor, dar acestea nu au fost testate sau dovedite eficace.

Soluții alternative


Terapiile alternative sau suplimentare includ cofeina, extract de semințe de struguri sau gingko biloba. Acești agenți au fost aplicați local, oral și prin injectare, dar niciuna dintre ele nu sa dovedit eficientă. 

Unii oameni poartă îmbrăcăminte de compresie pentru a reduce aspectul celulitei. Aceste articole de îmbrăcăminte încearcă să comprime arterele și să crească fluxul sanguin și limfatic pentru a reduce celulita vizibilă. Ciorapii de compresie și alte articole de îmbrăcăminte pot fi achiziționate online. 

Liposucția și dieta nu elimină celulita deoarece nu afectează structura țesutului conjunctiv. 

Cu toate acestea, reducerea consumului de grăsimi va însemna mai puțină grăsime pentru a împinge țesuturile. A mânca o dietă sănătoasă, echilibrată și exercițiu poate, prin urmare, să reducă aspectul celulitei.

O revizuire din 2015 a unei varietăți de studii privind eficacitatea diferitelor tehnici a indicat că fie procedurile nu au funcționat, fie că metodologia cercetării a fost eronată. 

Din acest motiv, orice promisiune de a scăpa de celulită trebuie abordată cu prudență.

Няма коментари:

Публикуване на коментар