петък, 12 април 2019 г.

Celulīts: cēloņi, ārstēšana un profilakse

Viss, kas jums jāzina par celulītu



Celulīts ir stāvoklis, kad ādai ir gaiša, vienkrāsaina izskats. 

Tas parasti ietekmē sēžamvietas un augšstilbu, bet var rasties arī citās vietās. 

Celulīts rodas, kad tauku nogulsnēs caur saistaudu zem ādas. 
Ātri fakti par celulītu 

    80–90 procenti sieviešu, iespējams, piedzīvos celulītu. 
    Celulīts ir pazīstams arī kā apelsīna mizas āda, pateicoties tās tekstūrai. 
    Daudzas ārstēšanas iespējas ir pieejamas, bet ietekme galvenokārt ir īslaicīga. 
    Uzturs ar zemu tauku saturu, smēķēšanas atmešana un aktīvs dzīvesveids var palīdzēt samazināt celulītu.

Kas ir celulīts?

Celulīta 
celulīts ir pazīstams arī kā apelsīna mizas āda, jo tā izskats ir 80 līdz 90% sieviešu. 

Celulīts ir termins, kas ļauj veidot gabalus un dimīdus ādā. 

Parastie celulīta nosaukumi ir apelsīnu mizas āda, biezpiena āda, krusa bojājumi un matraču parādība. 

Celulīts var ietekmēt gan vīriešus, gan sievietes, bet tas ir biežāk sastopams sievietēm, jo ​​atšķiras tauku, muskuļu un saistaudu sadalījums. 

No 80 līdz 90 procentiem sieviešu var piedzīvot celulītu savā dzīves posmā. 
Pakāpes celulīta 

A celulīta smaguma skalas, kas publicēts 2009. gadā, ieņem stāvokli, izmantojot trīs pakāpju:

1. pakāpe vai viegla: ir "oranžs mizas" izskats ar 1 līdz 4 virspusējiem slīpumiem un nedaudz "drapēts" vai izliekts izskats ādai. 

2. pakāpe vai mērena: ir pieci līdz deviņi vidēja dziļuma depresijas, “biezpiena” izskats un āda šķiet mēreni drapēta. 

3. pakāpe vai smaga: ir "matrača" izskats ar 10 vai vairāk dziļām ieplakām, un āda ir ļoti drapēta. 
Cēloņi 

Precīzs celulīta cēlonis nav zināms, bet šķiet, ka tas izriet no mijiedarbības starp saistaudu dermatoloģiskajā slānī, kas atrodas zem ādas virsmas, un tauku slāni, kas ir tieši zem tā. 

Sievietēm tauku šūnas un saistaudi šajā slānī ir izvietoti vertikāli.

Ja tauku šūnas nokļūst ādas slānī, tas rada celulīta izskatu. 

Vīriešiem audiem ir krustveida šķērsgriezuma struktūra, kas var izskaidrot, kāpēc ir mazāk celulīta nekā sievietēm. 

Daži citi faktori, šķiet, ir saistīti ar celulītu. 
Hormonālie faktori un vecums 

Hormoniem, iespējams, ir svarīga loma celulīta attīstībā. Estrogēns, insulīns, noradrenalīns, vairogdziedzera hormoni un prolaktīns ir daļa no celulīta ražošanas procesa. 

Viena teorija ir tāda, ka, tā kā estrogēns sievietēm samazinās menopauzes laikā, samazinās arī asins plūsma uz saistaudiem zem ādas. 

Apakšējā cirkulācija nozīmē mazāk skābekļa apkārtnē, kā rezultātā rodas zemāks kolagēna daudzums. Tauku šūnas arī palielinās, samazinoties estrogēnu līmenim.

Šie faktori apvieno tauku uzkrāšanos. Tā kā tauki zem ādas izvirzās caur vājāku saistaudu, pazīstamie dimpling efekti tiek sasniegti. 

Vecums arī padara ādu mazāk elastīgu, plānāku un visticamāk sagrūst. Tas palielina celulīta veidošanās iespēju. 
Ģenētiskie faktori 

Celulīta attīstībai nepieciešami daži gēni. Ģenētiskos faktorus var saistīt ar cilvēka metabolisma ātrumu, tauku sadalījumu zem ādas, etniskās izcelsmes un asinsrites līmeni. Tie var ietekmēt celulīta veidošanās iespēju.

Uztura un dzīvesveida faktori


Celulītu neizraisa "toksīni", lai gan veselīgs dzīvesveids var palīdzēt samazināt risku. 
Vingrošana un uzturs var palīdzēt samazināt celulīta izskatu. 
Vingrošana un uzturs var palīdzēt samazināt celulīta izskatu. 

Cilvēkiem, kas ēd pārāk daudz tauku, ogļhidrātu un sāli, un pārāk maz šķiedrvielu, ir lielāks celulīta daudzums. 

Tas var būt arī izplatītāks smēķētājiem, tiem, kas to nedara, un tiem, kas ilgu laiku sēž vai stāv vienā pozīcijā. 

Apakšveļas valkāšana ar saspringtu elastību pāri sēžam var ierobežot asins plūsmu, un tas var veicināt celulīta veidošanos.

Celulīts ir biežāk sastopams cilvēkiem, kuriem ir lieko tauku saturs, bet arī slimiem un piemērotiem cilvēkiem. Tas, visticamāk, notiks pēc 25 gadu vecuma, bet tas var ietekmēt arī jaunākus cilvēkus, tostarp pusaudžus.

Ārstēšana un noņemšana


Ir ierosinātas vairākas terapijas celulīta noņemšanai, bet neviena no tām vēl nav apstiprināta ar zinātniskiem pētījumiem. 

Amerikas Dermatoloģijas akadēmija (AAD) ir pārskatījusi vairākas metodes, kas var veiksmīgi samazināt celulīta izskatu, sadalot saistaudu joslas zem ādas virsmas. 

Akustisko viļņu terapija skaņas viļņu pārraidei izmanto rokas ierīci. Tas var darboties, bet tas var aizņemt vairākas sesijas. 

Lāzerterapija var uzlabot celulīta izskatu gadu vai ilgāk. Tas ietver ļoti maza lāzera zondes ievietošanu zem ādas. 

Tad lāzers tiek atlaists, sadalot audus. Tas var arī sabiezēt ādu, palielinot kolagēna ražošanu. Sabiezināta āda var samazināt celulīta izskatu zemāk.

Subcision ietver dermatologu liekot adatu zem ādas, lai izjauktu saistaudu joslas. Rezultāti var ilgt 2 gadus vai vairāk, saka AAD. 

Precīza putekļu izdalīšana ar putekļsūcēju palīdz samazināt lentes, izmantojot ierīci, kas satur mazus asmeņus. Tā kā tā saista lentes, apakšā esošais audums virzās uz augšu, lai aizpildītu vietu zem ādas, novēršot celulīta izskatu. Tas var ilgt 3 gadus, bet dati par tās panākumiem ir ierobežoti. 

Karboksiterapija ietver oglekļa dioksīda gāzes ievietošanu zem ādas. Blakusparādības ir zilumi un diskomforts pēc procedūras, bet daži celulīti var izzust.

Endermologie ietver dziļu masāžu ar vakuuma līdzīgu ierīci, kas paceļ ādu. Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) to ir apstiprinājusi kā drošu, bet ir maz pierādījumu, ka tas darbojas, teiksim AAD.

Celulīta ārstēšana

Vairākas akustisko viļņu terapijas sesijas var palīdzēt ārstēt celulītu. 

Ionithermie celulīta samazināšanas terapija ietver skartās teritorijas pārklāšanu ar īpašu dubļu vai mālu, pēc tam iesaiņojot to plastmasā pirms elektriskās strāvas padeves. Nav pierādīts, ka tas ir efektīvs. 

Radioterapijas mērķis ir samazināt celulītu, apsildot to, bet visi rezultāti ir īstermiņa. 

Lāzerķermenīšu tauku atsūkšana novērš nelielu tauku daudzumu, bet tas var pasliktināties. Pētījumi vēl nav pierādījuši, ka tas darbojas, lai samazinātu celulītu. 

Ultraskaņas liposkuzēšanas mērķi un iznīcina taukus, bet atkal trūkst pētījumu, lai pierādītu, ka tas darbojas. 

Metodes, ko AAD neiesaka, ietver kriolipolīzi, kas sasalst taukus, mezoterapiju, kas ietver vielu maisījumu injicēšanu zem ādas.
Zāles un krēmi 

Ir ierosināti daži medikamenti un krēmi, jo tie darbojas taukaudos. 

Kofeīns dehidrē šūnas, padarot tās mazāk redzamas. Tas ir jāpiemēro katru dienu. Dažādi kofeīna krēmi celulītam ir pieejami tiešsaistē. 

Retinols var samazināt celulīta izskatu, sabiezējot ādu. Lai redzētu rezultātus, ir nepieciešams izmantot vismaz 6 mēnešus. Vispirms ir svarīgi izmēģināt plākstera testu, jo dažiem cilvēkiem ir bijusi nelabvēlīga ietekme, piemēram, sacīkšu sirds. Retinola terapija ir pieejama tiešsaistē. 

Daži pētnieki ir ierosinājuši lietot medikamentus, kas var uzlabot šūnu vielmaiņu un asinsriti, taču tie nav pārbaudīti vai izrādījušies efektīvi.

Alternatīvi risinājumi


Alternatīvas vai papildterapijas ietver kofeīnu, vīnogu sēklu ekstraktu vai gingko biloba. Šie līdzekļi ir lietoti lokāli, perorāli un injekcijas veidā, bet neviens no tiem nav izrādījies efektīvs. 

Daži cilvēki valkā kompresijas apģērbu, lai samazinātu celulīta izskatu. Šie apģērbi cenšas saspiest artērijas un palielināt asins un limfas plūsmu, lai samazinātu redzamo celulītu. Kompresijas zeķes un citi apģērbi var iegādāties tiešsaistē. 

Tauku atsūkšana un diēta nenovērš celulītu, jo tas neietekmē saistaudu struktūru. 

Tomēr tauku patēriņa samazināšana nozīmē mazāk tauku, lai izspiestu audus. Tāpēc veselīga, sabalansēta uztura un vingrošana var samazināt celulīta izskatu.

Dažādu pētījumu efektivitāte 2015.gadā par dažādu metožu efektivitāti parādīja, ka vai nu procedūras nedarbojās, vai arī pētījuma metodoloģija bija kļūdaina. 

Šā iemesla dēļ jebkurš solījums atbrīvoties no celulīta ir jārisina piesardzīgi.

Няма коментари:

Публикуване на коментар